Nesmetan transport
0

Košarac: Tražio sam da svi zastoji budu prekinuti i postigao jednu vrstu razumijevanja s Hrvatima

M. P.
Košarac najavio posjetu graničnom prelazu naredne sedmice (Foto: T. S./Klix.ba)
Košarac najavio posjetu graničnom prelazu naredne sedmice (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je govorio o problemima s kojima se suočavaju izvoznici poljoprivrednih proizvoda u posljednje vrijeme.

"Tražio sam da svi zastoji budu prekinuti, da se omogući nesmetan transport robe preko graničnih prijelaza, a riječ je o poljoprivrednim proizvodima, o sezonskoj robi. S hrvatskom stranom sam postigao jednu vrstu razumijevanja, a to je da naši izvoznici moraju 24 sata prije izvoza robe preko granice najaviti svoj dolazak na granični prijelaz. To je obaveza koju imaju i kroz EU traces (sistem kontrole i trgovine), gdje je Hrvatska obavezna da posao nakon toga završi u zadatom roku", kazao je Košarac.

Podsjetio je kako je trenutno radno vrijeme fitosanitarne inspekcije na graničnim prijelazima s Hrvatskom od sedam do 15 sati, ali je istakao i kako je dogovoreno da će sva roba, čiji je dolazak najavljen 24 sata ranije, biti pregledana na vrijeme.

"To znači da će fitosanitarni inspektori ostajati duže kako bi pregledali sve što je najavljeno za taj dan. Za sve što nije najavljeno, morat će se čekati i radno vrijeme za takvu robu neće se produžavati. Vjerujem da će se ovaj dogovor poštovati i da će roba iz BiH, ona prethodno najavljena, biti prioritet i da neće dolaziti do zastoja. Ukoliko se obim posla bude povećao i ukoliko bude potrebe, postoji mogućnost da se dodatno produži radno vrijeme inspekcije, ali i to uz prethodnu najavu od 24 sata ranije, jer je takav sistem i takvi su standardi", istakao je Košarac.

Najavio je Košarac i kako će naredne sedmice posjetiti granični prijelaz u Gradišci kako bi se uvjerio da se prijevoz robe vrši nesmetano. Ukoliko se ovaj dogovor ne bude poštovao, dodao je, bit će spreman i za neka druga rješenja.

Podsjetimo da su prethodnih dana poljoprivrednici koji izvoze sveže kornišone i šljive naišli na problem predugog čekanja na granici u Bosanskoj Gradišci, zbog čega je kasnila isporuke robe kupcima u EU, a s obzirom na to da je riječ o lako kvarljivoj robi, upitan je bio i kvalitet. Zbog toga su i tražili da država reaguje.