Na 60 dunuma
33

Kooperanti sa područja Kaknja će uzgajati zeleni feferon

Klix.ba
U uredu načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre danas je upriličen prijem za Haralda Feilinga, direktora njemačke firme “Carl Kühne” za BiH. Na prijemu se razgovaralo o realizaciji projekta proizvodnje zelenog feferona i organiziranog otkupa na području Kaknja.

Podsjetimo, sredinom decembra 2017.godine u Kaknju je upriličeno potpisivanje ugovora između kakanjskih poljoprivrednih proizvođača i njemačke firme “Carl Kühne” koja je predstavila svoju poslovnu ponudu u kojoj nudi svakom kooperantu sa kojim potpiše ugovor siguran otkup ploda zelenog feferona, te neophodni sadni i ostali repromaterijal, a čiju vrijednost proizvođači vraćaju kroz otkupljeni plod.

Ugovore je potpisalo 36 kooperanata sa područja Kaknja. Ukupna površina na kojoj će se u Kaknju uzgajati zeleni feferon iznosi 60 dunuma.

Firma Carl Kuehne, poslovna jedinica Mostar, nudi svakom kooperantu sa kojim bi potpisala ugovor sadni materijal, koji oni obezbjeđuju, đubriva i zaštitna sredstva, sistem za navodnjavanje "kap po kap", malč foliju, edukaciju i organizirani otkup.

Vrijednost preuzetog sadnog materijala i ostalog repromaterijala iznosi oko 1.700 KM po dunumu, a ovaj iznos kooperanti će vratiti kroz plod zelenog feferona koji će ova firma otkupiti.

Zasnivanje proizvodnje se vrši na površinama od 1 do 4 dunuma. Firma Carl Kuehne sugeriše da je najbolje izvršiti sadnju zelenog feferona na površini od 2-4 dunuma, jer se na većim površinama može zaraditi i više.

Mogući prinosi po dunumu iznose od 5 do 7 tona. Otkupna cijena iznosi 0,90 KM po kilogramu. Moguć je čist prihod od 3.000 KM. Berba je svakih 8 do 12 dana, a tokom vegetacije ima 8 do 10 berbi.

Firma Carl Kuehne je sestrinska firma njemačkog koncerna Carl Kuehne sa četiri tvornice u Njemačkoj i oko 1.500 uposlenih. U 2015. godini osnovana je i firma u Bosanskoj Dubici, a nakon toga i Poslovna jedinica u Mostaru.