Privreda
14

Konačno otkriven unutrašnji izgled novog Airbusa A350

Klix.ba
Kompanija Airbus odlučila je da prvi put prikaže unutrašnjost aviona A350 XWB. Čast su imali novinari koji su u unutrašnjost zavirili na svečanom događaju u objektu u Hamburgu.

Riječ o unaprjeđenoj verziji Airbusa u kojoj sigurnost i udobnost imaju primat. Ekonomska klasa ima tri reda sa po tri sjedišta u jednom nizu, a svaki putnik ispred sebe ima mini plazmu. Business klasa ima također tri reda, s tim da je po jedno sjedište s desne i lijeve strane a sva u sredini.

Airbus A350 je dizajniran da bude ekonomičniji od prethodnika, a direktni je konkurent američkom Boeingu 787 Dreamliner. Cilj proizvođača aviona je smanjiti potrošnju goriva zbog pada broja putnika. Airbus tvrdi da model A350, koji ima Rolls-Royce Trent XWB motore, troši 25 posto manje goriva od prethodne generacije. Poput Dreamlinera, Airbus A350 je napravljen od naprednih materijala kao što su kompoziti ugljika, a rezultat je manja težina.

Qatar Airways bit će prva kompanija koja će prevoziti putnike avionima A350. Prva isporuka trebala bi biti do kraja 2014. godine.