Privreda
66

Kompanije u BiH se zadužuju kako bi platile dug za porez

Piše: Am. Dž.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Porezni dužnici u Federaciji BiH traže od Porezne uprave FBiH produženje roka za uplatu glavnog duga, a mnoge od ovih kompanija su zatražile kredite od banaka kako bi pokrile dugovanja, potvrđeno je za Klix.ba u Poreznoj upravi FBiH.

Nakon ovih zahtjeva federalni ministar finansija Ante Krajina je donio instrukciju kojom je produžen rok za podnošenje zahtjeva za otpis zatezne kamate na javne prihode i rok za plaćanje glavnog duga. Podaci Porezne uprave FBiH o dugovanjima kompanija po osnovu poreza i doprinosa su alarmantni. Čak 1.949 kompanija u BiH duguje milijardu i 478 miliona KM.

"Od ukupnog iznosa duga 80 posto dugovanja su dugovanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti. Ti prihodi pripadaju vanbudžetskim fondovima, Zavodu PIO/MIO, Zavodu zdravstvenog osiguranja i Zavodu za zapošljavanje, a ne Budžetu Federacije BiH kako se često ističe u javnosti“, naglašavaju u Poreznoj upravi FBiH.

Najveći dužnici su nekadašnji veliki sistemi koji su u okviru tranzicije sistema ostali bez sredstava za rad i zbog toga nisu u situaciji da ostvaruju prihode iz kojih bi izmirivali obaveze. Ti porezni obveznici su nelikvidni i nesolventni, a situaciju je dodatno otežala i recesija.

Tako Željeznice Federacije BiH duguju preko 123 miliona KM, Rudnici Kreka preko 70 miliona KM, a Hidrogradnja 41 milion KM.

Prinudnom naplatom u brojnim kompanijama u Federaciji BiH, Porezna uprava je proteklih godina naplatila 780 miliona KM.

"U proteklom periodu doneseno je 287.435 rješenja svih vrsta. Na nivou Federacije BiH kantonalni porezni uredi donijeli su ukupno 11.563 rješenja o konstituisanju hipoteke na pokretnu i nepokretnu imovinu poreznih dužnika. Hipoteka na imovinu je konstituisana u vrijednosti od ukupno 1,3 milijarde KM. Dok se imovina nalazi pod hipotekom porezni obveznik dužnik istu ne može prodavati“, ističu u Poreznoj upravi FBiH.

U ovoj instituciji naglašavaju da su zaključili 6.727 sporazuma o plaćanju na rate sa brojnim kompanijama. Na ovaj način će se prikupiti preko 202 miliona KM.