Iskazali interes
28

Kompanija sa Malte želi preuzeti GIKIL koji čvrsto staje na noge uz dobit od 62,5 miliona KM

A. K.
GIKIL (Foto: A. K./Klix.ba)
GIKIL (Foto: A. K./Klix.ba)
Kompanija sa Malte Coast Line Commodities Ltd. iskazala je zainteresiranost za preuzimanje upravljačkih prava u Global Ispat Koksnoj Industriji Lukavac (GIKIL), firmi koja čvrsto staje na svoje noge, sa prošlogodišnjim neto dobiti u iznosu nešto većem od 62,5 miliona KM.

Naime, prema informacijama koje su potvrđene za Klix.ba, kompanija Coast Line Commodities Ltd. iskazala je zainteresiranost za otkup potraživanja u iznosu od 7.541.151,20 KM, a koja imaju dva kantonalna ministarstva prema Koksno-hemijskom kombinatu (KHK) Lukavac u stečaju.

"U postupku stečaja KHK d.d. Lukavac je tabelom potraživanja donijetom na Skupštini Odbora povjerilaca 20. maja 2019. godine priznato potraživanje Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK u ukupnom iznosu od 7.262.389,60 KM prema stečajnom dužniku, kao i Ministarstva finansija TK u ukupnom iznosu od 278,761,64 KM. Ovim pismom namjere firma Coast Line Commodities Ltd. Malta izražava namjeru i daje ponudu za otkup (prijenos) potraživanja koje spomenuta dva ministarstva imaju prema stečajnom dužniku KHK-a Lukavac", navedeno je u pismu namjere u koji je imao uvid portal Klix.ba.

Putem pravnog zastupnika, kompanija sa Malte ponudila je plaćanje 100-postotnog potraživanja, u roku od 15 dana od dana potpisivanja ugovora o prijenosu potraživanja.

"Ugovor bi stupio na snagu i proizveo pravno dejstvo danom uplate iznosa kupoprodajne cijene, nakon čega bi u tabeli potraživanja bila izvršena promjena povjerioca", navedeno je u pismu koji je kompanija Coast Line Commodities Ltd. uputila Vladi TK posredstvom pravnog zastupnika.

Detalji o kompaniji sa Malte

U pismu namjere je navedeno da je Coast Line Commodities ltd. privredno društvo, u svojstvu povezanog lica s firmom koja je većinski vlasnik Luke Ploče i ima poslovni interes da kontroliše i značajno učestvuje u donošenju odluka u ovom stečajnom postupku, s obzirom da joj je GIKIL bitan poslovni partner, sa kojim ima dugogodišnju poslovnu saradnju koja se namjerava dalje održati i razvijati.

"Ugovor smo u mogućnosti zaključiti u roku od tri radna dana od dana donošenja odluke sa vaše strane, a ova advokatska kancelarija je ovlaštena za potrebe ponuđača obaviti sve vrste poslova neophodnih za perfektuiranje ugovora", istaknuto je u pismu namjere.

Stečajni upravnik u KHK Hajrudin Kunalić za Klix.ba je potvrdio da je moguće preuzimanje duga koji ova kompanija u stečaju ima prema spomenutim kantonalnim ministarstvima. Također, time bi se, preuzela i upravljačka prava koja KHK kroz stečaj ima u GIKIL-u.

"Svako ima mogućnost prodaje svoga potraživanja, ovdje ne postoje nikakve smetnje za to, ali posljedice toga u smislu šta gubi, a šta dobija, treba procijeniti onaj ko to radi. Oni (Vlada TK, op.a.) se trebaju izjasniti i nakon toga ćemo vidjeti šta i kako dalje", dodao je Kunalić.

Indijski partneri GIKIL zavili u crno

Lukavački GIKIL je nastao spajanjem KHK Lukavac i Global infrastructure Holdings Ltd, a nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač naveden je Global Steel Holdings Ltd (GSHL).

U cijeloj priči, Vlada TK je 2003. godine, u ime državne kompanije KHK, potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa GSHL-om i dala mu na upravljanje svoj udio u zajedničkoj kompaniji GIKIL.

GSHL je dobio većinska upravljačka prava, ali nikada nije ispunio svoje obaveze iz ugovora, koje su se odnosile na ulaganje u zajedničku kompaniju, dok je KHK sve obaveze po istom osnovu ispunio. GSHL je po ugovoru dobio 51 posto upravljačkih prava, iako KHK ima udio od 67 posto, kada se gleda kapital kompanije.

GSHL je kompanija u likvidaciji, a na njenom čelu se nalazio nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal, koji je u ljeto 2019. godine uhapšen u Lukavcu pod izuzetno teškim optužbama da je kreirao kriminalnu grupu koja se bavila izvlačenjem 21 miliona KM iz bh. kompanije.

Oporavak nakon kriminala

Nakon jula 2019. godine svi nagomilani problemi u GIKIL-u su počeli isplivavati na površinu, a Mittal je uz ostale osumnjičene postao nedostupan bh. pravosudnim organima.

Međutim, stvari su se počele pomjerati sa mrtve tačke u februaru 2020. godine kada je Skupština društva imenovala novi Nadzorni odbor, a potom je imenovana i nova uprava u kojoj više nema Mittalovih kadrova.

S druge strane, stečajni upravnik Hajrudin Kunalić Ministarstvu privrede TK dostavio je informaciju u kojoj je navedeno da je GIKIL u prošloj godini imao 62.578.404 KM neto dobiti, što je najbolji poslovni rezultat unazad nekoliko godina.

Kantonalna vlada na jednoj od ranijih sjednica usvojila je informaciju vezano za GIKIL, zaduživši Ministarstvo privrede TK da izvrši dubinsku finansijsku analizu KHK u stečaju, kao suosnivača GIKIL-a, angažovanjem nezavisne agencije te da im dostavi finalni izvještaj.