Privreda
0

Kompanija Grizelj predstavila ideju zbrinjavanja otpada bez deponija

Klix.ba
U zgradi opštine Tešanj u srijedu je održana prezentacija na temu "Tretman otpada i JPP, koncesije", koju su održali predstavnici komanije Grizelj Sarajevo, Tomislav Grizelj i sanitarni inžinjer Jasmina H. Bajramović

Kompanija Grizelj je i pravosnažna članica Klastera proizvođača eko-komunalne opreme koji okuplja osam domaćih firmi koje imaju mogućnost pružiti usluge i eko proivode kada je u pitanju tretman otpada.

Cilj prezentacije bio je upoznavanje zainteresovanih strana opštine Tešanj sa mogućnostima Klastera proizvođača eko komunalne opreme i komanije Grizelj po pitanju postupanja sa otpadom, sa akcentom na komunalni, animalni i medicinski otpad.

Predstavnici komanije Grizelj Sarajevo su predstavili nova dostignuća za human, sofisticiran, ekološki, zdravstveno-veterinarski, sanitarno-higijenski, energetski i ekonomski efektan tretman otpada.

Predstavljen je sistem efektnog upravljanja otpadom za koga navedeni predstavnici kažu: "Otpad je resurs, repromaterijal, primarna sirovina, energent zavisno o kvalitetu i kvantitetu istog".

Predstavljeni sistem postupanja sa otpadom komunalnog, animalnog i medicinskog porijekla prezentovan je kroz primarnu selekciju, sakupljanje, obilježavanje i vaganje, sabirališta, transport, separaciju/sortiranje, reciklažu, baliranje, briketiranje, peletiranje i termičku obradu usklađeno sa vrstom otpada.

Predstavljenim načinom postupanja sa otpadom vidljivi su benefiti kao što je izdvajanje sekundarne sirovine za reciklažu, peletirana/briketirana biomasa za hortikulturu, proizvodnja energije (toplotne, rashladne i električne), inertni pepeo kao nasipni materijal ili materijal siguran za proces utiskivanja kao metoda trajnog zbrinjavanja, te benefiti tretmanom animalnog otpada kao što su proizvodnja mesnog, krvnog, koštanog i hidroliziranog brašna, eko masti i ulja i eko đubriva.

Prezentaciji osim predstavnika opštine Tešanj prisustvovali su i predstavnici mesne industrije Madi d.o.o., direktor JP Toplana d.d i predstavnici JP Rad d.d. Tešanj.

Ponuđeno je rješenje "Zbrinjavanje otpada bez deponija".