Blokiran račun
23

Kompanija Belje Ivice Todorića od jutros u blokadi

Klix.ba
Ključna Agrokorova kompanija Konzum nije još u blokadi, pokazuju podaci Poslovne Hrvatske, no zato je jutros blokiran račun Belju, koje zapošljava 1.600 ljudi, piše Index.hr.

Sinoć su slovenski mediji objavili da su Konzum, Agrokor i Belje blokirani, no prema podacima Poslovne Hrvatske, koja uredno bilježi blokade računa, to se sinoć nije dogodilo.

Ipak, jutros je Belju, kompaniji koja ima 1,6 milijardi kuna godišnjeg prihoda, blokiran račun. Ko ga je blokirao, zasad nije poznato.

Kako su hrvatski mediji već ranije najavili, prvi je u prisilnu naplatu Agrokora krenuo Branko Roglić, koji je aktivirao zadužnicu od 12 miliona kuna. No, očito nije bio jedini.

Kompanija Agrokor našla se u problemima koji umnogome određuje tokove hrvatske ekonomije, pa je jučer na Zagrebačkoj berzi nastavljen oštar pad dionica.

Dionice Leda i Belja do 10:45 sati pale su za gotovo 10 posto, Vupika 11 posto, a Zvijezde 2,32 posto. Najmanji pad bilježi Jamnica - 0,49 posto.

Kompanija Orbico, jedan od najvećih hrvatskih distributera, pokrenula je jučer prisilnu naplatu od Agrokora zbog duga koji iznosi između 12 i 13 miliona kuna.