Porast brojeva
25

Ko su najveći bh. uvoznici i izvoznici u 2019: Na listama i neke ugašene kompanije

R. D.
Ilustracija: Shuterstock
Ilustracija: Shuterstock
Vanjskotrgovinska razmjene Bosne i Hercegovine u 2019. iznosila je oko 32 milijarde maraka i to je za 2,7 posto više u odnosu na prošlu godinu. Najveći uvoznik je naftni gigant Holdina, a izvoznik zenički ArcelorMittal. Kuriozitet je da se visoko na obje liste nalazi ugašeni mostarski Aluminij.

Aluminij je svoje vrijednosti izvoza i uvoza u velikoj većini ostvario do 10. jula kad mu je isključena električna energija. Ovaj bivši gigant prošle godine na listi najvećih izvoznika bio je na drugom mjestu, a njegov ovogodišnji pad samo na četvrtu poziciju svjedoči i o manjkavostima naše ekonomije.

Podaci Uprave za direktno oporezivanje (UIO) BiH dostavljeni našem portalu govore i da je novitet na listi najvećih izvoznika Igman iz Konjica, jedini predstavnik rastuće namjenske industrije. Kod uvoznika dominiraju naftne kompanije.

Najveći uvoznik u našoj zemlji je Holdina, slijedi zenički ArcelorMittal, lukavački GIKIL. Na četvrtom mjestu je Petrol BH Oil Company, nakon njega po vrijednosti uvoza je OMV BH, pa Porsche BH, Aluminij, Violeta, Bimal i FIS.

ArcelorMittal je najveći izvoznik u prošloj godini. I na ovoj listi drugoplasirani je GIKIL, a treća je zvornička Alumina. Ugašeni mostarski Aluminij četvrti je najveći izvoznik u prošloj godini. Slijedi Sisecam Soda Lukavac, Prevent, EFT - rudnik i termoelektrana Stanari te Bimal. Na devetom mjestu je konjički Igman, top 10 zatvara tvornica obuće Sportek iz Kotor Varoši.