Privreda
131

Ko je kriv za pustu Skenderiju: Stara vlada obećala nemoguće, Ledena dvorana na čekanju

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Centar Skenderija ponovo je u fokusu javnosti nakon što je Sindikat radnika potraživao plate, kao i zbog kontinuiranog propadanja Privrednog grada.

Direktor Skenderije Hajriz Bećirović odgovorne vidi u Vladi, tj. u Ministarstvu privrede koji se, kako sam kaže, oglušuju na molbe i zahtjeve za pomoć.

"Mi smo tražili da se digne kredit od pet miliona KM kako bi se Ledena dvorana stavila u funkciju. Samo ona bi donosila prihod od 1,3 do 1,5 miliona KM godišnje, ali mi ne možemo dići kredit jer nemamo hipoteke, a mi bismo bili voljni sami otplaćivati tih pet miliona KM kredita. Već dvije godine tražim da Vlada KS bude garant, ali bez ikakvog odgovora", rekao je Bećirović za Klix.ba.

Bećirović je istakao važnom činjenicu da je prilikom svog dolaska na čelo preduzeća zatekao dugove više od dva miliona KM.

"Taj smo gubitak u 2014. godini smanjili na oko 900.000 KM. Dug za struju smo sveli na nulu, plin na 100.000 KM, dok ratu isplaćujemo redovno, dug za vodu smo sveli na nulu, za telefone također. A ostali smo dužni Radu blizu 150.000 KM. U 2012. je isplaćeno 11 plata, u 2013. je isplaćeno 13 plata, dok je u 2014. isplaćeno 12 plata. Ostali smo dužni januarsku iz 2015. i plate iz decembra 2011. i januara 2012. godine", rekao je Bećirović dodavši da postoje dodatni dugovi prema radnicima.

Naime, prema njegovim riječima, to su topli obroci i doprinosi koji se duguju u iznosu od 300 do 400 hiljada KM.

Privredni grad poluprazan

Privredni grad je naredni problem za koji Bećirović vidi rješenje u promjeni postupanja Vlade prema Skenderiji.

"Protokol koji je Vlada potpisala još 2006. godine direktno čini štetu Privrednom gradu zbog ponašanja vlasti. Naime, ako bi kvadrat bio 20 maraka i ukoliko Vlada prizna ulaganja zakupca u prostor koji želi koristiti, onda će Vlada otplaćivati ulaganja srazmjerno u narednom periodu, a zakupac Skenderiji po tom sistemu plaća, ne 20, već 10 KM", objasnio je Bećirović koji je dodao da kompenzirana sredstva od nedostajućih 10 KM Vlada nikada nije isplatila do kraja – od ukupno šest miliona KM duga, Vlada je Skenderiji uplatila samo 1,3 miliona.

Bećirović je za kraj istakao i slučaj Ars Aevi, koji je, prema njegovim riječima, načinjen na štetu Skenderije. Naveo je kako galerija zauzima 2.000 kvadrata najatraktivnijeg prostora bez ikakve naknade, iako je jasno definisano ko šta treba da plaća.

"Kada sam ja došao pokrenute su određene aktivnosti pa je plaćeno blizu 140 ili 150 hiljada KM, što je opet manje od potrebnih 250-260 hiljada KM. Tu je i Galerija Čarlama, koja je uzurpirala kvadrate bez ikakvog 'papira' još od 2011. godine, a ne možemo ih deložirati", zaključio je Bećirović.

Hrenovica negira krivicu

Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica je u razgovoru za Klix.ba rekao da je Skenderija javno preduzeće i da je Vlada pomagala, te da još uvijek pomaže.

"Mi smo, recimo, ZOI-ju bili djelomični garant, ali samo to. Oni su digli kredit sami. Dakle, Skenderija nije odredila specifikum, a naš prijedlog za Ledenu dvoranu je javno-privatno partnerstvo, jer Kanton Sarajevo nema dovoljno sredstava, a svi bi oni htjeli da im Vlada bude garant. Skenderija je čista što se tiče zaduženja i sama može dići kredit, a mi možemo garantovati samo za dio rate", rekao je Hrenovica komentarišući slučaj uništene Ledene dvorane.

Vladin protokol o načinu plaćanja prostora vidi kao neiskren potez nekadašnje vlasti za čiju realizaciju nema dovoljno novca.

"To je jedna vlada davno sebi stavila kao obavezu. Mogu i ja obećati nekome 10 miliona KM pa otići. Ta obaveza se godišnje uplaćuje u ratama jer je nemoguće drugačije, nema budžeta koji bi podnio drugačije. Zakupci u Privrednom gradu zajedno moraju živnuti, jer nema ništa od napada na Ministarstvo privrede", rekao je Hrenovica kritikujući i sajamske cijene Skenderije koje poredi sa onima u Minhenu.

Što se tiče galerija Ars Aevi i Čarlama, Hrenovica tvrdi da je kultura potrebna Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

"Ja sam prošle godine rekao da se ne stavlja katanac na Čarlamu jer su oni platili zakupninu preko Ministarstva sporta i kulture. Istina je da su na atraktivnom mjestu, ali mogli su ih preseliti, a to se nikada nije desilo. Treba nam kultura, ali ja ne mogu odlučivati o plaćanju njihove kirije", zaključio je Hrenovica.