Privreda
29

Ko je "kriv" za niske cijene goriva: Arapske zemlje optužile SAD i Rusiju

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Već tri sedmice OPEC-ove najbogatije zemlje zavjetno šute o svojoj odluci da zadrže tempo proizvodnje nafte koji je doveo do pada cijena na svjetskom tržištu.

Ipak, pojedine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) polako impliciraju da krivac za takvo postupanje ne može biti pronađen među njima, već izvan organizacije, tačnije među izvoznicama nafte koje "rade po svojim pravilima".

Najglasnija u tome je Saudijska Arabija, koja oštro odbija da preuzme bilo kakvu odgovornost za trenutno stanje cijena goriva na benzinskim pumpama širom svijeta.

Optužbe su počele padati prošle sedmice, kada su predstavnici Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) indirektno optužili Sjedinjene Američke Države i Rusiju.

"Udjel OPEC-a na svjetskom tržištu je isti nekoliko godina, a proizvodnja zemalja koje nisu članice se konstantno povećava", rekao je ministar za naftu Saudijske Arabije Ali al-Naimi.

Ministar za naftu iz UAE Mohamed Faradž al-Mazruj objasnio je da odgovorni za pad cijena nafte moraju doprinijeti u rješenju problema koji je nastao na svjetskom tržištu.

Al-Naimi je na prošlosedmičnom sastanku arapskih izvoznica nafte pozvao neimenovane države "da prepoznaju svoj interes u saradnji koja će dovesti do visokih cijena za sve".