Privreda
273

Klix.ba u posjeti najvećoj fabrici kolača u BiH: Spoj tradicije, kvaliteta i inovacija

Piše: N. Novalić
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Hiljade bh. građana će bajramske praznike "zasladiti" kolačima koje su sami pravili. Oni koji nisu stigli ili nisu umjeli lično napraviti neki od kolača koji se tradicionalno prave povodom Bajrama, vjerovatno su u najbližem marketu kupili neki kolač iz proizvodne linije Klasa. Klix.ba je posjetio proizvodne pogone gdje se svakodnevno prave hiljade kolača.

Adila Makaš kapiju Klasa prvi put je otvorila 1995. godine. Kada je dolazila, rat je još uvijek trajao. Dvadeset godina poslije jedna je od najiskusnijih radnica u pogonu Klasove velepekare, a danas radi na proizvodnji kolača. Predbajramski dani za Adilu već godinama znače dodatni napor kako bi se uspjelo na tržište plasirate hiljade kolača kojima brojni bh. građani, ali i ljudi van BiH, zaslade bajramske dane.

Nema te mašine koja može napraviti ružicu

Adila je jedna od 60-ak radnika koji u tri smjene rade na proizvodnji tradicionalnih bosanskih kolača. Inače, u ovom pogonu radi 35 radnika, ali se broj udvostruči pred praznike, posebno one bajramske.

"Posla uvijek ima. Ovaj dio gdje ja radim mora se obavljati ručno, nema te mašine koja može napraviti ružice, baklavu ili kadaif po tradicionalnim receptima", kaže Adila.

Dodaje da se tradicionalni bosanski kolači u Klasu proizvode skoro isto onako kako to rade naše nane i majke godinama u svojim kućama.

"Pa ja sam i naučila praviti ove kolače kad sam došla da radim u Klas. Svaki kolač traži pažnju i vrijeme, a upravo je to ono na čemu ovdje insistiramo", govori Adila.

Recepte je učila od starijih radnica koje je zatekla u Klasu kada je dolazila 1995. godine. Sada je došlo vrijeme da ona svoje znanje prenosi na mlađe generacije koje će nastaviti Klasovu tradiciju.

"Recepti su tajna, naravno. Sve su to naši stari recepti. Poštujemo ih, ako prema receptu ide toliko oraha u kadaif mi toliko i stavimo, ako kaže da nešto treba stajati tri sata mi to i ostavimo da stoji tri sata. Nikada nismo dozvolili da zbog veće proizvodnje narušimo recepturu", kaže ona.

Vernesa Pašić, glavni planer proizvodnje poslastica, u Klasu je od 1997. godine a za Klix.ba kaže kako Klas u zadnje vrijeme bilježi izuzetno dobre rezultate.

Prema njoj, posebnost Klasovih poslastica, posebno tradicionalnih kolača, jeste što su uspjeli da očuvaju tradicionalnu recepturu i u uvjetima industrijske proizvodnje.

"Klas sa pravom drži primat u proizvodnji slastica u BiH. Na tržište plasiramo preko 50 vrsta kolača. Osim mašinskog oblikovanja hurmašica i puslica, svi ostali proizvodi se rade ručno i na tradicionalni način uz poštivanje recepture naših nana", kaže Vernesa.

U kolače utkano puno pažnje i ljubavi

Klas ove godine bilježi izuzetan rast proizvodnje u svim segmentima, a posebno u dijelu proizvodnje kolača. Vernesa kaže da zna tačno koliki je rast proizvodnje, ali da ne bi željela govoriti o suhoparnim brojkama već o razlogu rasta proizvodnje.

"U svaki taj kolač mi ugradimo puno truda i ljubavi. Radimo u tri smjene i zaista poštujemo neke stvari koje su ključne da bi kolač bio sjajan. Recimo, ako receptura nalaže da se kolač prirodno hladi, mi to poštujemo, ostavljamo ga dovoljno vremena da se sasvim prirodno ohladi. Prva smjena radi na proizvodnji, druga na hlađenju i pakovanju i na kraju ide distribucija. To je jedan neprekidni lanac koji traje 24 sata", priča Vernesa.

Za bajramske praznike najviše se prodaju slastice iz grupe zalivenih kolača a prije svih kadaif, baklava, ružice, tulumbe... Jabukovača je novi hit posebno na tržištu van BiH.

Klasove proizvode dnevno konzumira oko milion osoba u 15-ak zemalja. To nalaže i obavezu stalnih provjera i poštivanja standarda kvaliteta.

Vasvija Poljo, rukovodilac službe kontrole kvaliteta i standardizacije, kaže za Klix.ba da se posebna pažnja posvećuje kontroli kako bi se na tržište plasirali samo zdravstveno ispravni proizvodi.

"Prvo se kontroliraju sirovine koje ulaze u naša skladišta i koje se koriste za proizvodnju, potom se detaljno kontrolira sam proizvodni proces te na kraju ide kontrola finalnih proizvoda. Klas posjeduje sve ključne certifikate od ISO 9001, ISO 14001, HACCP, te IFS kao jedan od najaktuelnijih u svijetu", kaže Vasvija.

Ona naglašava i da su svi proizvodi Klasa, izuzev rolata, usklađeni sa halal standardima. Iz Klasa najavljuju da će uskoro na tržište izbaciti i rolate koji će biti usklađeni sa halal standardima.

Domaći sastojci za domaći proizvod

Klas je izuzetno posvećen da u proizvodnji koristi isključivo sastojke koji su proizvedeni u BiH. Tek ako takvi proizvodi ne postoje u BiH odlučuje se na uvoz.

"Mi smo organizirali jedan sastanak sa domaćim proizvođačima, bilo ih je 50-ak. Rekli smo da ćemo otkupiti sve ono što domaće tržište proizvede a da odgovora našim standardima kvalitete. Tu posebno mislim na pšenicu, tu baklavu koju vi konzumirate za Bajram mi smo napravili od domaće pšenice, domaćih oraha, jaja...", priča Poljo.

Iako Vernesa Pašić ne želi govoriti o brojkama, mi hoćemo da bismo ilustrirali rast proizvodnje.

Klas je u prošloj godini na tržište izbacio 235.500 rinfuznih kolača, a u istom periodu u ovoj godini 1,45 miliona.

Mirsad Žujo, rukovodilac proizvodnje pogona pekara, kaže da je Klas u prvih osam mjeseci 2014. proizveo 230 tona slatkih proizvoda.

"Za isti period ove godine proizveli smo 320 tona i samo tu imamo rast od 52 posto. Mi očekujemo da ćemo i u septembru imati rast za 100 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine", pojašnjava Žujo.