|

Klas krenuo u otkup i izvoz gljiva i plodova smreke

Klas krenuo u otkup i izvoz gljiva i plodova smreke
191
F
FENA
2.12.2014. u 09:31
27
komentara
191

dijeljenja
Klas krenuo u otkup i izvoz gljiva i plodova smreke
Nakon povratka u posao sa malinama i jagodičastim voćem, bh. prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo uspješno je pokrenula otkup i preradu gljiva i plodova smreke.
Sa njemačkim partnerom dogovoren je izvoz oko 40 tona šumskih gljiva i plodova smreke na tržišta Njemačke, Slovenije, Italije i Francuske.

Od 200 domaćih kooperanata sa područja Goražda u ovogodišnjoj sezoni otkupljeno je oko 20 tona osušenih gljiva - vrganja i crne trube, kao i 20 tona šumske smreke.

"U periodu koji je pred nama širit ćemo broj otkupnih mijesta i pravit ćemo dogovore sa zadrugama. Plan je da Klas u idućoj godini poveća broj kooperanata na 600, te da se otkup proširi na sve općine na kojima uspijevaju gljive i smreka, sa fokusom na područja srednje Bosne, Podrinja, i Istočne Bosne, što ukupno obuhvata 20 bosanskohercegovačkih općina", riječi su direktora kompanije Klas d.d. Sarajevo Rusmira Hrvića.

Na taj način steći će se uvjeti za otkup 50 tona suhog vrganja u idućoj godini, 20 tona suhog srijemoša - divlji luk, 2 tone suhog smrčka i 100 tona ploda smreke. Plan povećanja otkupa, podrazumijeva i povećanje kapaciteta, zatim broja radnika za preradu i za nabavku sirovine, saopćeno je iz Klasa.
Prijavi grešku


Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...