Naša stranka
0

Klarić u Briselu: Vjerujem da će nova većina ubrzati BiH na putu energetske tranzicije

T. K.
Sanela Klarić
Sanela Klarić
Energetska zajednica u Evropskom parlamentu u Briselu organizovala je plenum o energiji, a u ime BiH, govorila je Sanela Klarić, delegatkinja u Domu naroda Parlamenta FBiH iz Naše stranke.

Tim povodom Klarić je istakla da je BiH dosad malo učinila na polju energetske tranzicije.

"Izrazila sam nadu pa i uvjerenje da će nova većina kako na državnom tako i na federalnom nivou ubrzati procese zahvaljujući kojima možemo stati u red s onim zemljama koje su u vrhu kad je riječ o korištenju obnovljivih izvora energije, dekarbonizaciji i borbi s klimatskim promjenama", poručila je Klarić.

Naglasila je posebno da BiH u tu svrhu još uvijek ne koristi IPA fondove što je od krucijalne važnosti, ne samo za pokretanje nego i za uspjeh projekata na polju energije, ali i za uspješniju borbu protiv korupcije.

"IPA fondovi su bespovratna sredstva, ali s vrlo preciznim uslovima utroška tih sredstava tako da bi bilo kakve malverzacije bile nemoguće. To je mnogo bolje od kreditnog zaduživanja, što su novci koje ćemo generacijama morati vraćati, a pritom uvjeti korištenja tih sredstava su vrlo fleksibilni te omogućavaju da se sredstvima manipuliše u skladu s ličnim a ne društvenim interesom", zaključila je.

Na parlamentarnom plenumu, okupili su se parlamentarci iz Evropskog parlamenta te parlamenata iz Albanije, BiH, Crne Gore, Gruzije, Kosova, Moldavije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine.