Potencijalni kupci
15

Kinezi koji žele Aluminij već posluju u BiH, a zastupa ih Izraelac koji je vlasnik nogometnog kluba

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Misteriozna kineska kompanija, koju u pregovorima o kupovini ugašenog Aluminija d.d. Mostar zastupa agencija iz Izraela, već posluje u našoj zemlji. China Machinery Engineering Corporation (CMEC) gigant je metalske industrije, a već dvije godine gradi vjetroelektranu kod Tomislavgrada.

Kinezi koji se spominju oko kupovine mostarskog Aluminija za takvu transakciju sigurno je imaju sredstava, samo je enigma hoće li imati interesa na kraju "dubinske" analize koju ovih dana rade. Riječ je o dijelu kineske industrije mašina Sinomach koja zapošljava oko 80 hiljada radnika.

CMEC godinama spada među najveće svjetske kompanije na polju industrijskih i energetskih projekata, a ovom regijom rukovodi njihov ured u Istanbulu. U Srbiji grade treći blok TE Kostolac vrijedan 613 miliona eura, a zanimljivo je da već imaju aktivan projekat i u našoj zemlji.

U januaru 2016. godine potpisali su memorandum o razumijevanju koji predviđa gradnju Vjetrolektrane Gradina pored Tomislavgrada vrijedne 150 miliona eura.

Kineze u ovom i sličnim poslovima zastupa agencija iz Izraela koju predvodi biznismen Amir Gross Kabiri. Kabiri je kolekcionar umjetnina i vlasnik nogometnog kluba Hapoel Tel-Aviv, a najčešće se pojavljuje kao posrednik između bogatih kineskih kompanija i zanimljivih projekata u ovoj široj regiji.

Kako saznajemo niko iz kineske kompanije, kao ni izraelske agencije preko koje su stupili u kontakt s Aluminijem, nije kontaktirao najvećeg pojedinačnog vlasnika Vladu Federacije BiH. Sve se još uvijek odvija preko "HDZ-ovih kanala".

Kineski CMEC treći je strateški partner koji se zadnjih mjeseci veže za mostarsku kompaniju kojoj je 10. jula isključena struja. Ranije se spominjao švicarski Glencore i Dubal iz UAE. Švicarce su preferirali zvaničnici u Mostaru, Arape u Sarajevu.