|

Kinezi i dalje zainteresirani za Aluminij, radnicima produžena nada

Kinezi i dalje zainteresirani za Aluminij, radnicima produžena nada
25
R. D.
2.11.2019. u 07:12
40
komentara
25

dijeljenja
Kinezi i dalje zainteresirani za Aluminij, radnicima produžena nada Foto: R. D./Klix.ba
Kineski investitori kojeg predstavlja agencija iz Izraela još uvijek nije odustala od Aluminija. Uz kompaniju iz Dubajia to su jedine preostale nade za 400 radnika nekad najbogatije hercegovačke kompanije.
Kako naš portal saznaje negativna reakcija Vlade Federacije BiH nije potpuno demotivisala kinesko-izraelske partnere te će oni raniju ponudu probati učiniti prihvatljivijom.



Kineski konzorciji CMEC u svojoj ponudi tražio je garancije na cijenu struje od 31 euro po megavatu, što je bilo neprihvatljivo čelnim ljudima u Vlade Federacije BiH.

"Prepakovani Aluminij", kako ga je jednom nazvao premijer Fadil Novalić, moguć je samo po tržišnim uslovima privređivanja, što je nekoliko puta zadnjih mjeseci kazala ministrica finansija Jelka Milićević.

Vlada Federacije BiH, koja je dominantna u vlasničkoj strukturi Aluminija, kompaniju bi prepustila nekom ko neće uslovljavati svoju ponudu, posebno ne cijenom struje. Kinezi bi nakon pet godina struju dobivali iz termoelektrane koju bi izgradili unutar fabričkog kruga danas ugašene kompanije.



Termoelektrane je rješenje i koje nudi investitor iz Dubajia, ali on bi obnovio dva bloka TE Tuzla i tako osigurao najvažniji input u mostarskoj proizvodnji Aluminija.

Aluminij d.d. Mostar prestao je s radom 10. jula ove godine kad mu je zbog dugovanja ugašena električna energija. Kompanija čiji dug prelazi 400 miliona KM u narednim mjesecima ostala je bez najmanje 500 radnika.
Prijavi grešku


Komentari (40)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...