Sutra posljednji dan
10

Kinezi dominiraju na Mostarskom sajmu: Traže ozbiljne partnere i velike narudžbe

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Sutra završava 22. Mostarski sajam, kojim su, bez imalo dileme, dominirale kompanije iz Kine. Kina je zamlja partner, ali skoro da niko ranije nije svoju ulogu tako ozbiljno shvatio, ali i iskoristio priliku.

Kinezi su smješteni na dvije hiljade kvadratnih metara Paviljona 2, a među stotinjak kompanija nalaze se i one najveće, Huaweija, Greea, ZTE-a, China Railwaysa... Baš na štandu Željeznica možete, kao neki dan Dragan Čović, na simulatoru voziti njihovu brzu željeznicu. Kinezi se ponose najvećom mrežom brzih vozova na svijetu koji dosežu brzine do 350km/h.

Izloženo je desetine simulatora raznih tehnoloških dostignuća ove gigantske ekonomije. Tu je i poseban ponos - svemirski program.

Među stotinama vrijednih ljudi u kineskom dijelu Mostarskog sajma upoznali smo Sho Jung Boa koji zastupa istoimenu kompaniju iz regije Jiangsu. Na mostarskom sajmu se predstavljaju s dva potpuno odvojene programa, sječiva u metalskoj industriji i autosjedalica za bebe.

"Naša roba sjajno ide na tržištima Njemačke ili Francuske, ali smo u ovoj regiji prvi put. Mi imamo ogroman kapacitet, a na Mostarski sajam smo došli u potrazi za regionalnim partnerom", kazao nam je Bo.

Kaže da je u četiri dana pored njihovog štanda prošlo hiljade ljudi, da su mnogi zainteresovani, ali da postoji i jedan problem.

"Velika većina bi željela kupiti na komad, ili tek nekoliko proizvoda. Mi tražimo veliku mušteriju s minimalnom narudžbom od 200 komada. Ipak, prvi smo put, ovo je samo reklama i nismo nezadovoljni", izjavio je Bo naglasivši kako i druge slične kompanije imaju takva iskustva.

U konkurenciji oko 800 izlagača nagradu za najposjećeniji i najuređeniji štand dobio je onaj Turističkog klastera Hercegovina. Stanislava Borovac njihova projekt menadžerica kaže kako je to veliko priznanje u takvoj konkurenciji, a posebno je važno da je on kreiran u saradnji s kolegama iz Crne Gore i Hrvatske.

"Mi se predstavljamo u sklopu projekta Bacar. Naš klaster je bio primjer dobre prakse za osnivanje sličnog u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Dok su te dvije zemlje nama bile primjer za osnivaje klastera lokalne hrane i kreativnih industrija", izjavila je Borovac.

Dodaje kako je Turistički klaster Hercegovine kroz ovaj projekat dobio svoju oznaku kvalitete - native confirmed origin, koji će objediniti sve njihove članice, ali i subjekte s druge strane granice.

Sajam se zatvara sutra, a donio je i niz konferencija, okruglih stolova i radionica, kao i dvije podsajamske manifestacije "Sajam turizma" i "Sajam knjige i izdavaštva".