Rezultat poticaja
11

Kineski startup pustio u prodaju prvi električni automobil po povoljnim cijenama

Klix.ba
Izvor: NIO
Izvor: NIO
Kineski proizvođač automobila NIO pustio je u prodaju svoj prvi električni automobil tri godine nakon što je startup osnovan, a cijena je mnogo povoljnija od Teslinih modela, piše Bloomberg.

Cijena modela ES8 je 48.000 yuana, odnosno, 67.783 dolara, a upravo ona mu daje prednost u odnosu na ostale modele. Automobil nakon jednog punjenja može preći 500 kilometara.

Teslin Model X, naprimjer, prodaje se za 836.000 yuana, ili nešto više 126.000 dolara, što je u odnosu na ES8 skoro dvostruko više.

Osnivač kompanije William Li kazao je da je elektrifikacija automobila velika prilika za njih, a cilj im je učiniti punjenje jednostavnije od punjenja klasičnih automobila.

Nakon što su podigli milijardu dolara investicija koje je predvodio Tencent Holdings Ltd., NIO se sada sprema za sljedeću fazu rasta na najvećem tržištu električnih automobila na svijetu.

Osim s Teslom, kompanija se na kineskom tržištu natječe s domaćim rivalima poput BYD Co. i globalnim gigantima poput VW-a i GM-a.

NIO se ranije zvao NextEV, a samo je jedan od nekoliko kineskih startupa nastalih nakon vladinih poticaja za proizvođače automobila na alternativne pogone, s ciljem smanjivanja ovisnosti o stranoj nafti.