Privreda
9

Kemal Hrnjić: Bihaćki Meggle je spreman za EU, ali država nas ne prati

NAP
Mljekara Meggle Bihać već pri prvom službenoj reviziji inspektora veterinarske inspekcije EU (FVO) ocijenjena je pozitivno, kazao je za bh. novinsku agenciju Patria direktor mljekare Meggle Bihać Kemal Hrnjić.

Rezultat toga je Rješenje Ureda za veterinarstvo BiH koje je ova institucija izdala Meggle Mljekari Bihać u martu ove godine, kojim se konstatira da taj objekat ispunjava sve propisane uvjete za izvoz proizvoda na tržište Evropske unije. No, to nije dovoljno, jer država nije ispunila svoj dio obaveza, te ova bihaćka mljekara neće moći ove godine izvoziti proizvode.

"Također, dvije farme koje proizvode mlijeko za Meggle Mljekaru Bihać su odobrene i registrirane kao farme koje ispunjavaju sve zahtjeve legislative Evropske unije. Ove dvije farme predaju Meggle-u između 7 i 8 miliona litara mlijeka na godišnjem nivou, koje je već sad spremno za evropsko tržište",kaže Hrnjić za Patriu.

Proteklih dana pojedini mediji pisali su o negativnom izvještaju FVO-a o procesu proizvodnje i prerade i kvaliteta mlijeka u BiH što je osnovni razlog za neodobravanje izvoznih brojeva za EU.

"Mjesec ili dva prije dolaska inspektora FVO uradili smo mnogo posla, ali na našu žalost nedovoljno. Žao mi je što tako nismo radili u godinama koje su iza nas. Izgubili smo dosta vremena, ali smatram ako bismo svi skupa uložili dodatni napor u mjesecima koji slijede da bismo mogli ispuniti zahtjeve iz legislative EU. Sve dok svi u lancu ne ispune zahtjeve iz legislative EU i sve dok Bosna i Hercegovina ne bude uvrštena na listu odobrenih zemalja izvoznica mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU, nikome iz BiH neće biti dozvoljeno prometovanje bh. mliječnim proizvodima u EU. Loptica je opet kod nas", objašnjava Hrnjić.

Podsjećamo, u januaru je inspekcija Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO) izvršila službenu inspekciju sistema proizvodnje i prerade mlijeka u Bosni i Hercegovini u cilju utvrđivanja funkcionalnosti ukupnog sistema u kontroli kvaliteta mliječnih proizvoda i njihove usklađenosti sa standardima Evropske unije u pet kandidovanih mljekara Meggle iz Bihaća, Milkos iz Sarajeva, Mljekara Livno, Mlijekoprodukt“iz Kozarske Dubice i Zott iz Gradačca.

Inače, mljekara Meggle Bihać u BiH egzistira već više od dvanaest godina. Taj period obilježio je stalni razvoj infrastrukturnih, tehničko-tehnoloških, kadrovskih i tržišnih potencijala. Direktor Kemal Hrnjić ističe da ova mljekara danas ne bi bila to što jeste bez kooperanata kojih je više od 3000, piše NAP.

"Najveći broj farmera je sa područja Unsko-sanskog kantona, ali smo svoje djelovanje proširili i na području Republike Srpske, Srednje Bosne, područje Hercegovine, a u posljednje vrijeme smo aktivni i na području Sjeveroistočne Bosne. Pružamo pomoć našim proizvođačima kako bi razvili svoja gazdinstva. Samo prije nekoliko dana finansirali smo nabavku 66 visokomliječnih grla koja su nabavljena iz EU za naše proizvođače mlijeka na području Općine Posušje. U posljednje dvije godine učestvovali smo u finansiranju nabavke više od 500 visokomliječnih grla za proizvodnju mlijeka na farmama naših kooperanata", kaže Hrnjić.

Prema njegovim riječima, interes za saradnjom sa ovom kompanijom iskazali su i predstavnici drugih općina sa svih područja BiH, a sve u cilju razvoja poljoprivredne proizvodnje. Posljednji primjer je ugovorena saradnja od 1. aprila o otkupu mlijeka od proizvođača iz Općine Tešanj.

Kako su istakli iz kompanije Meggle planovi za budućnost su vrlo ambiciozni i idu u pravcu stalnog rasta i razvoja, novih investicija i otvaranja novih radnih mjesta. Inače, vlasnik mliječne industrije „Meggle“ Toni Meggle uložio je jako puno energije da bi mljekarski sektor BiH u evropskim institucijama bio predstavljen u pozitivnom svjetlu i on je sigurno dokazani prijatelj BiH, naglasio je Hrnjić.