Brojne mjere
18

Kanton Sarajevo donosi svoj "Korona-zakon"

R. D.
Draško Jeličić, ministar privrede KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Draško Jeličić, ministar privrede KS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić na današnjoj konferenciji za medije kazao je kako je u toku obrada podataka za isplatu plata za mart do visine minimalne plate definirane općim kolektivnim ugovorom prema svim privrednim subjektima kojima je zbog odluka kriznih štabova zabranjen rad.

Pojasnio je da se ovo odnosi na one poslovne subjekte koji su u martu zadržali broj radnika u odnosu na februar, a imaju izmirene obaveze po osnovu javnih prihoda zaključno s krajem 2019. godine.

Ministrar Jeličić je kazao i kako je njegovo ministarstvo pokrenulo donošenje okvirnog zakona za ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije kronavirusa.

"Na osnovu tri sastanka sa svim načelnicima općina u KS, na kojem je prisustvova i gradonačelnik Sarajeva, došli smo do nekih kratkoročnih mjera koje će se provoditi na području KS. Svim privrednim subjektima kojima je zabranjen rad odlukama kriznih štabova neće se od 1. aprila naplaćivati zakupnina za poslovne prostore", kazao je Jaličić te naveo da će ovo vrijediti do prestanka važenja odluke o zabrani rada.

Poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad neće se naplačivati niti zakupnina javnih površina što se odnosi na subjekte kojima je zakupodavac grad i sve općine u KS.