Nedostatak subvencija
36

Kako je ugašen Swisslion u Nevesinju: Proizvodnju sele u Srbiju i Makedoniju

Piše: R. D.
Foto: Herceg TV
Foto: Herceg TV
Nakon četiri godine poslovanja proizvodni pogon Swissliona u Nevesinju je ugašen, a 38 radnika je dobilo otkaze. Razlozi su ekonomske prirode, a kako je u razgovoru za Klix.ba kazao Aleksandar Kojović direktor Swisslion Trebinje, nedostatak obećanih subvencija je bio odlučujući razlog.

Aleksandar Kojović kaže kako će linije zatvorene Prehrambene industrije "Swisslion" u Nevesinju biti prebačene u Srbiju i Makedoniju. Proizvodnja sokova bit će preseljene u Gornji Milanovac, dok će kečap i majonezu prebaciti u Makedoniju.

"Razlozi su isključivo ekonomske prirode, odnosno glavni razlog za zatvaranje pogona je njegova finansijska neisplativost. Imali smo ogromne transportne troškove jer su sirovine stizale iz Srbije, loša je putna infrastrukture, problemi sa vodom, Swisslion je samo za prečistač vode morao da izdvoji 200.000 KM i imao je konstantne troškove za prečišćavanje vode", kaže nam Kojović.

Dodaje kako su poslovanje nevesinjskog pogona značajno opteretile i novouvedene takse za Kosovo, na čije se tržište plasiralo više od 15 posto proizvoda.

"Predsjednik koncerna Swisslion Rodoljub Drašković imao je namjeru da otvaranjem pogona pomogne stanovnicima Nevesinja i ovoj opštini, ali ovakav koncept nije mogao da funkcioniše jer su izostale i obećane subvencije, tako da dobitaka nije bilo i Nevesinje je ostalo samo teret Swissliona, koji se, nažalost, riješio na ovaj način", kazao je.

U Swisslionu nam govore kako stižu i nova opterećenja privrednicima u vidu poskupljenja električne energije za industiju, te da će i to utjecati na poslovanje.

"Kada je u pitanju fabrika u Trebinju, kao i sve ostale, ono što je uspješno to i opstaje. Svi ekonomski pokazatelji iskazuju veoma jasnu sliku – ovi proizvodni pogoni imaju uspješnije poslovanje nego cijela privreda istočne Hercegovine tako da radnici u industrijskim pogonima u Gorici i u trgovinama širom Hercegovine ne moraju da brinu – fabrike nastavljaju da rade u punom kapacitetu. Danas odlično radi i stvara profit i Industtija alata Trebinje, koju smo podigli iz pepela, a namjera je da ona bude među vodećim fabrikama alata u Evropi", izjavio je Kojović.

Nevesinjski pogon otvorili su 3. maja 2014. Rodoljub Drašković i tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Dodik je tada obećao da iako republičke institucije nisu ulagale materijalna sredstva u nevesinjski pogon, to ne znači da neće imati podršku vlasti.

"Naprotiv, mi ćemo u svakom pogledu podržati i ovu kompaniju i sve one koji se zalažu za razvoj Republike Srpske i cijele Hercegovine u kojoj, pored energetike, prehrambena industrija sve više zauzima primat i postaje jedna od glavnih strateških privrednih grana", izjavio je tada Dodik.

Zanimljivo je da je samo tri mjeseca prije zatvaranja nevesinjskog pogona, Milorad Dodik u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH, ubjedljivo slavio baš u Nevesinju osvojivši skoro 62 posto glasova.