I do 4 posto
25

Kako entitet Republika Srpska namjerava ekonomski rasti više nego država BiH

R. D.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Optimizam je poželjan, posebno u ekonomiji. Opet, realnost je poželjna i prijeko potrebna kod predviđanja budućih kretanja privrede. Vlast se kod nas obično zaigra kad je riječ o predviđanjima, a makroekonomisti u Republici Srpskoj to ilustriraju na poseban način.

Program ekonomskih reformi Republike Srpske za period od 2020. do 2022. godine, koji je donijela Narodna skupština RS, predviđa nastavak privrednog rasta i po stopama od čak četiri posto.

Ambiciozni dokument navodi kako je to rezultat održivog rasta domaće potražnje, laganog oporavka domaće potražnje i pozitivnog efekta investicija.

"Očekivani rast privredne aktivnosti u zemljama u okruženju, iako nižeg intenziteta, omogućit će pozitivna kretanja u vanjskotrgovinskoj razmjeni. To će se odraziti na rast industrijske proizvodnje, posebno prerađivačke koja je izvozno orijentisana. Rast industrije omogućava veća ulaganja, kao i povećanje broja zaposlenih, što će uz rast ličnih primanja omogućiti povećanje domaće potrošnje", stoji u dokumentu koji predviđa i oporavak energetskog sektora.

Ekonomska predviđanja u Republici Srpskoj ne bi bila toliko čudna da predviđene stope rasta nisu veće nego u samoj državi BiH, kao i realna predviđanja za zemlje u okruženju. Posebno kada se u kontekst uzmu stalne političke napetosti te ozbiljno smanjenje izvoza izraženo u 2019. godini.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za Klix.ba kaže kako, uvažavajući aktuelni Global Economic Prospects, izvještaj Svjetske banke u kojem se upozorava na mogućnost globalno niskog rasta zbog trgovinskih ratova i zatezanja političkih odnosa, ali i na posebno nizak nivo produktivnosti u regionu Zapadnog Balkana, jasno je da je riječ o krajnje optimističkim prognozama za Republiku Srpsku.

"Naravno i Svjetska banka po običaju na početku posmatranog perioda daje optimistične prognoze, dok se to kasnije tokom i nakon datog perioda koriguje. Možda je realnije očekivati ceteris paribus globalna dešavanja, da će rast konvergirati oko 3 posto. Sve također zavisi i od stepena realizacije aktuelnih socio-ekonomskih reformi, ali i političkog rizika u državi i regionu", kaže on.

Kako bi RS dostigla dati rast, dodaje on, nužne su reforme, kao i značajnije domaće i strane investicije.

"Ne vidim da se nešto posebno dešavalo na tom polju što bi moglo utjecati na navedeno. Interesantno je da se Srbija u naredne tri godine veže za stopu od 4 posto, što je možda uvjetovalo i ovakve prognoze", zaključio je Čavalić.