{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jačanje trgovinske saradnje između BiH i Turske

A
23.9.2013. u 13:11
3
16
Jačanje trgovinske saradnje između BiH i Turske
3
Jačanje trgovinske saradnje između BiH i Turske
Foto: Anadolija
Predstavnici Društva poslovnih ljudi i industrijalaca iz Burse "Balkansiad" iz Turske sastali su se danas sa predstavnicima Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i predstavnicima privrednika u BiH.
Današnji sastanak je samo jedan u nizu sastanaka sa turskim privrednicima, a teme sastanka bit će mogućnosti ulaganja, rekao je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmed Egrlić.

"Svi susreti dosad rezultirali su uspješnom poslovnom saradnjom i od 2008. do danas povećali smo robnu razmjenu sa 5,17 posto pokrivenosti izvoza uvozom, otišli smo na skoro 50 posto. Imamo približno 100 miliona maraka izvoza u Tursku, a na ovaj način želimo poboljšati našu saradnju", naglasio je, dodavši da su najzastupljenije oblasti saradnje metalurgija, turizam i prehrana.

Pomoćnik guvernera Burse Ahmet Hamdi Usta istakao je da obim trgovinske razmjere između BiH i Turske nije na zadovoljavajućem nivou, te da je važno da obje strane imaju želju da se poslovna saradnja unaprijedi i trgovinski obim poveća.

"Da bi se to ostvarilo, jedan od značajnih faktora je stabilnost u zemlji. Kao što možemo primijetiti u posljednje vrijeme u BiH je to sve izražajnije, što je privlačno za naše investitore. Pored ostvarenja eventualnih investicija, danas je naš cilj da uspostavimo saradnju i sa lokalnim privrednicima, te da plodove te saradnje plasiramo u zemlje Evropske unije", rekao je Usta.

Član Upravnog odbora Unije komora i berzi Burse Aytug Onur podsjetio je na ugovor koji je potpisan prošle godine sa VTKBiH, u okviru kojeg se odvija i današnja posjeta.

"Mi želimo ostvariti saradnju u oblastima koje su najzastupljenije u Bursi, a to su autoindustrija, prehrambeni, tekstilni i mašinski sektor, kako jačanjem investicija u BiH, tako i ostvarivanjem saradnje sa lokalnim privrednicima. Želim naglasiti da se moraju preći određene prepreke, javnosti treba približiti želju naših privrednika za investicijama", poručio je Onur.

Delegacija "Balkansiada" održat će i bilateralne sastanke između kompanija, kao i sastanak u sarajevskoj Općini Stari Grad, te ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: