Privreda
12

Izvođači dobili novac, nastavljaju se radovi na južnoj longitudinali

Piše: N. Jamaković
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izvođačima radova na južnoj longitudinali danas će biti uplaćen novac za dosad obavljeni posao, te će radovi biti nastavljeni na ovoj dionici, potvrdio je za Klix.ba ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica.

Riječ je o prvoj fazi izgradnje longitudinale, od Mosta Suade i Olge do skretanja za Vraca, na kojoj su radovi u posljednje vrijeme bili skoro potpuno obustavljeni, zbog kašnjenja u isplati.

"U petak smo uplatili avans izvođačima, a danas će biti uplaćen i ostatak novca za dosad obavljeni posao, čime su stvoreni uvjeti za nastavak radova. Ova situacija ne bi trebala utjecati na konačan rok završetka radova na ovoj dionici, što je planirano za juni naredne godine", rekao je Bubica.

Dodaje kako se sa isplatom kasnilo iz proceduralnih razloga, zbog potpisivanja supsidijarnog ugovora sa FBiH, pa i državom.

"Svemu je kumovala složena politička situacija, te je procedura koja je trebala trajati manje od dva mjeseca produžena na šest mjeseci, što je dovelo i do kašnjenja u isplati. Ipak, sada je to otklonjeno i radovi bi trebali biti završeni na vrijeme", naveo je Bubica.

Pokušali smo dobiti više informacija i u firmi HP Investing, koja je izvođač radova, ali bezuspješno.