Vrtoglavi iznosi
199

Izumitelj moćnog drona Selcuk Bayraktar postao najveći porezni obveznik u Turskoj

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Selcuk Bayraktar, glavni tehnološki direktor (CTO) turskog magnata dronova Baykara, postao je najveći porezni obveznik u zemlji 2021. i 2022. godine, prenosi Daily Sabah.

Bayraktar je platio ukupno 153.345.596 turskih lira (18,94 miliona dolara) poreza za 2021. godinu, dok je za 2022. platio 564.124.318 turskih lira, na temelju prihoda koje je zaradio od Baykara.

Kao jedna od vodećih odbrambenih kompanija s najvećim izvoznim brojkama, Baykar je do danas potpisao ugovore o prodaji TB2 u najmanje 30 zemalja, uključujući četiri zemlje članice NATO-a i dvije zemlje članice Evropske unije. Otprilike 86 posto prometa kompanije u 2022. dolazi od prihoda od izvoza, dosegnuvši 1,2 milijarde dolara.

Kompanija čini 25 posto odbrambenog izvoza Turske i ne koristi subvencije ili zajmove.

Turska odbrambena industrija prošla je kroz duboku transformaciju tokom posljednja dva desetljeća, u proboju koji je potaknut nizom zapadnih embarga. Cilj mu je bio smanjiti vanjsku ovisnost o zapadnom oružju kroz inovativne inženjerske inicijative i domaće razvijene tehnologije te osigurati samodostatnost.

Pokret je potaknuo razvoj domaćih zračnih, kopnenih i pomorskih platformi, što je na kraju pomoglo Turskoj da sklopi milijarde dolara vrijedne poslove posljednjih godina.

Sposobnosti njenih vozila, predvođenih borbenim bespilotnim letjelicama, potaknule su neviđenu potražnju zbog koje je izvoz odbrambene industrije Turske dostigao rekord od više od 4,4 milijarde dolara 2022. godine.

Lokalizacija je pomogla Turskoj da smanji svoju ovisnost o inostranstvu u odbrambenoj industriji s oko 80 posto u ranim 2000-im na nekih 20 posto danas.

Bayraktar TB2 se proslavio u svijetu, a potražnja za dronom je porasla nakon što je sudjelovao u sukobima u Siriji, Libiji i Azerbajdžanu. Interes se dodatno povećao nakon što ga je ukrajinska vojska upotrijebila za osujećivanje ruskih snaga.

Baykar je do danas potpisao ugovore o prodaji TB2 u najmanje 30 zemalja, uključujući četiri zemlje članice NATO-a i dvije zemlje članice Evropske unije. Posljednji je prošlog mjeseca potpisao ugovor vrijedan 367 miliona dolara s Kuvajtom za TB2. ​