Visoki troškovi
124

Iz Volkswagena upozorili osoblje: Više nismo konkurentni

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Volkswagenov originalni brend "više nije konkurentan", upozorio je u ponedjeljak šef marke kompanije navodeći kao razloge visoke troškove i nisku produktivnost.
"S mnogim našim već postojećim strukturama, procesima i visokim troškovima, više nismo konkurentni kao marka Volkswagen", rekao je Thomas Schaefer osoblju tokom sastanka u sjedištu njemačkog proizvođača automobila u Wolfsburgu, prema objavi kompanije na intranet stranici koju je vidio Reuters.

Kompanija radi na poboljšanju finansijskih performansi svog globalno popularnog istoimenog brenda automobila, rekao je portparol kompanije. Proces je posebno važan jer VW grupa, matična kompanija, prelazi na proizvodnju više električnih automobila.

Volkswagen grupa posjeduje nekoliko marki uključujući Porsche, Audi i njegov originalni brend Volkswagen, osnovan 1937. godine.

Među markama VW grupe za masovno tržište, uključujući Škodu, sa sjedištem u Češkoj i Seat, sa sjedištem u Španiji, marka VW je imala daleko najveći obim prodaje, ali najnižu operativnu profitnu maržu tokom prva tri mjeseca ove godine, prema korporativnoj prezentaciji.

VW grupa se nada da će povećati povrat prodaje marke VW sa 3,6% prošle godine na 6,5% do 2026. godine, navodi se u prezentaciji investitora.

U javnim prezentacijama, VW je rekao da pokušava poboljšati performanse svih svojih mainstream brendova uz, između ostalog, bolju diferencijaciju među njima, kao i smanjenje rasipničke potrošnje.

"Moramo konačno biti dovoljno hrabri i pošteni da izbacimo stvari koje se dupliraju unutar kompanije ili su jednostavno balast koji nam nisu potrebni za dobre rezultate", rekao je Kilian.

Kompanija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača automobila, u jeku je pregovora sa svojim radničkim vijećem o shemi smanjenja troškova za VW brend, što je prvi korak u nastojanju cijele grupe za povećanje efikasnosti u prelasku na električne automobile.

Njegov program uštede od 10 milijardi eura uključivat će smanjenje osoblja, rekli su menadžeri zaposlenima u ponedjeljak.