Privreda
176

Iz gradačačkog Inmera više od 30% ukupnog izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH

Gradačačka mljekara Inmer je u protekloj godini zabilježila porast proizvodnje kao i porast izvoza.

Gradačačka mljekara Inmer je u protekloj godini zabilježila porast proizvodnje za oko 10 posto, kao i porast izvoza na tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, na koja je, iz ove domaće mljekare izvezeno više od 30 posto od ukupno izvezenog mlijeka i mliječnih proizvoda iz naše zemlje. Također, uvećan je i otkup sirovina sa domaćih farmi za pet posto.

Podaci su to koji potvrđuju i kvalitet rada više od 3.600 bh. farmera i kooperanata od kojih Lactalis BH, u okviru koje posluje mljekara Inmer, otkupljuje sirovine dugi niz godina.

A upravo je sirovina jedan od ključnih preduslova za nastanak više od 60 kvalitetnih, svježih i zdravih mliječnih proizvoda proizvedenih u BiH, kao što su Dukat, Domaće blago i Dar prirode, čiji kvalitet su prepoznali i potrošači na stranim tržištima.

Svakako vrijedi istaći i da domaće farmere Lactalis BH stimuliše različitim oblicima kreditiranja, a pomaže i obnovu njihovog stočnog fonda. Ova uspješna saradanja i ulaganja rezultirali su još većim otkupom mlijeka od domaćih farmera u protekloj godini.

Iz modernih proizvodnih pogona gradačačkog Inmera na police trgovina širom BiH, ali i zemalja regiona, tako svakodnevno stižu proizvodi nastali od svježeg domaćeg mlijeka.

Lactalis Group je preko Lactalis BH, u mljekaru Inmer do sada uložio više od 18 miliona KM, a najavljena su i nova ulaganja.