Privreda
89

Istraživanje: Do posla lakše s radnim iskustvom nego s visokim prosjekom ocjena

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Prema istraživanju američkog portala "Chronicle of Higher Education", koji se bavi istraživanjem tržišta rada i uslovima na radnom mjestu, za većinu poslodavaca i kompanija prilikom odabira kandidata za radno mjesto mnogo su bitniji staž i radno iskustvo od, primjerice, ocjena tokom studija i reputacije univerziteta na kojem je kandidat studirao, javlja Anadolija.

Ovo opsežno istraživanje je pokazalo da su za poslodavce kod kandidata koji se prijavljuju za neko radno mjesto najvažniji staž, radno iskustvo tokom studija, volontiranje i vannastavne aktivnosti. Za 23 posto poslodavaca staž je najvažnija karakteristika kod kandidata, a za 21 posto poslodavca, to je radno iskustvo tokom studija.

S druge strane, za većinu poslodavaca najmanje su bitni parametri kao što su relevantnost položenih predmeta, prosjek ocjena na fakultetu i rejting univerziteta koji je kandidat završio. Posmatrano u brojkama, za osam posto poslodavaca prosjek ocjena je presudan kod odabira kandidata za radno mjesto i za pet posto poslodavaca rejting fakulteta koji je kandidat završio.

"Kada poslodavci traže nove uposlenike koji su tek završili fakultet, istraživanje pokazuje da većina njih naučene akademske vještine kod kandidata ne stavlja na prvo mjesto. Radno iskustvo je glavna katakteristika na koju najviše pažnje obraća većina poslodavaca", smatra profesor Peter Cappelli sa Koledža Wharton na Univerzitetu u Pennsylvaniji.

Ovaj profesor naglašava kako to ne znači da se studenti ne trebaju truditi i takmičiti kako bi ostvarili što bolji uspjeh tokom studiranja. Napominje kako će priliku za stažiranje lakše dobiti studenti koji su imali dobre ocjene tokom studija i koji su diplomirali na poznatim univerzitetima koji imaju dobar rejting u svijetu.

Prema ovom američkom istraživanju, sve kompanije i privedni sektori ne reaguju isto tokom potrage za novim uposlenicima. Za neke kompanije radno iskustvo je najbitnije, a opet za neke prosjek ocjena je od presudne važnosti.

Tako je, naprimjer, u sektoru medija i komunikacija radno iskustvo od presudnog značaja, dok prosjek ocjena kod kandidata ne predstavlja veliku vrijednost prilikom zaposlenja. U sektoru zdravstva najveća pažnja se obraća na završeni fakultet i specijalizaciju kandidata, a u birokratiji i administraciji najvažniji je prosjek ocjena. Prema istom istraživanju, može zvučati paradoksalno, ali u sektoru obrazovanja prosjek ocjena kandidata ne igra veliku ulogu prilikom razgovora za posao.

Istraživači koji su proveli ovo opsežno istraživanje na kraju zaključuju kako su za većinu kompanija i poslodavaca, kod kandidata koji se prijavljuju za radno mjesto, najvažniji staž i radno iskustvo tokom studija.

Stoga, njihova preporuka studentima je da čak tokom studiranja što prije pokušaju krenuti sa stažiranjem kako bi prije zasnivanja profesionalnog radnog odnosa, kako kažu, sakupili što više radnog iskustva i već tada teoriju primijenili u praktičnom radu. Ipak, kako se navodi, najidealnija kombinacija za svakog studenta i studenticu bi bila, bogato radno iskustvo na kraju studija i visoki procjek ocjena.