Independent
0

Istočni Evropljani zaslužuju pomoć

FENA
"Trideset milijardi dolara za deaktiviranje istočnoevropske bombe", piše The Independent u subotu u članku o finansijskoj pomoći privredama istočne Evrope koje počinju patiti od posljedica globalne krize.

Dvadeset godina nakon pada Berlinskog zida stalni privredni rast u bivšim komunističkim zemljama zamijenjen je depresijom, piše ovaj list, ilustrirajući to primjerima iz Mađarske, koja je sada naročito pogođena krizom, prije svega zbog široko rasprostranjenih kredita u stranoj valuti.

Teško su pogođene i baltičke republike, koje su prethodnih godina zabilježile najdramatičniji ekonomski rast; socijalni nemiri u tim zemljama su sada postali svakodnevna pojava.

Independet piše da su sve istočnoevropske privrede, s izuzetkom stabilne Slovenije, na silaznoj putanji – u najgoroj situaciji su Letonija i Ukrajina, dok za Srbiju ne postoje konkretni podaci, ali se navodi da je suočena s problemima i da već prima pomoć MMF-a.

Neizvjesno je kako će se Evropska unija postaviti prema ovoj krizi, čije razmjere nikad nije predvidjela, naročito kad se ima u vidu da nove članice za prijem čekaju u redu ispred vrata, piše Independent.

Isti list u svom uredničkom komentaru apelira na pomoć "istočnoevropskim susjedima", tvrdeći da je to ne samo moralna dužnost ostatka Evrope već i jedino razumno rješenje.

Odricanje pomoći bi bila velika greška koja bi poništila politički napredak u odnosima nakon kolapsa komunizma; također, glavna lekcija ove krize jeste da smo svi međusobno povezani, konstatira Independent, i bila bi ludost dozvoliti zemljama s tako snažnim napretkom da padnu kao žrtve globalne krize.

Politička rukovodstva nekih od ovih zemalja jesu pogriješila kad su dozvolila svojim ekonomijama da se pretjerano oslanjaju na građevinarstvo, potrošnju i strani kapital, ali građani tih zemalja su vrijedni i obrazovani ljudi koji će kada se ekonomska klima promijeni, učiniti svoje privrede veoma konkuretnim. Ako im je pomoć potrebna, svakako im je treba dati, zaključuje Independent. Financial Times primjećuje da je paket pomoći odobren u petak zaparavo nedovoljan (što ilustrira skoro neprimjetni skok vrijednosti mađarske, poljske i češke valute nakon te objave) i da je vjerovatno potreban koordinirani odgovor MMF-a, EU-a i G-7.

List prenosi i izjavu direktora Evropske banke za obnovu i razvoj da Evropa ima i obavezu i ličnu korist od pomoći istočnoj Evropi, s obzirom na to da je i sama imala koristi od napretka u toj regiji, i stoga njegova banka ulaže u konkretne fondove u tim zemljama.