Propuštena prilika
287

Istekao rok za prijavu: Bosna i Hercegovina neće se predstaviti na EXPO 2020 u Dubaiju

M. P.
Na sljedeću priliku čekat ćemo pet godina/Foto: Shutterstock
Na sljedeću priliku čekat ćemo pet godina/Foto: Shutterstock
Bosna i Hercegovina propustila je svoju šansu da se predstavi na prestižnoj izložbi preduzetništva EXPO 2020 Dubai, koja se održava od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Potvrdio je ovo za Klix.ba Ahmet Egrlić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, ističući kako je riječ o jednoj od najvećih manifestacija na kojoj se predstavljaju brojne zemlje svijeta.

"U Dubaiju je trebala biti predstavljena država Bosna i Hercegovina, potencijali za investicije i promocija kulturnih, turističkih, sportskih i svih drugih vrsta potencijala koje naša zemlja ima. Na marginama tih događaja, privredne delegacije su trebale imati ozbiljne B2B susrete sa potencijalnim partnerima iz cijelog svijeta, ali i investitorima, s obzirom na to da će Dubai biti centar svjetske promocije zemalja i tu će biti prisutni svi najveći svjetski investitori. Ono što je u nogometu svjetsko prvenstvo, to je u predstavljanju zemalja Dubai EXPO", kazao je Egrlić.

Naša zemlja nije se plasirala na to 'prvenstvo', neće se predstaviti u Dubaiju zahvaljujući političarima, zbog čega će posljedice biti ogromne.

"Radi se o desetinama i stotinama miliona KM potencijalnih investitorima koje mi propuštamo. Zaista je bilo veoma važno da BiH predstavi svoje potencijale u Dubaiju, na događaju koji traje šest mjeseci. Od maja ove godine krenula je već predpromocija za EXPO jer je to nešto najgrandioznije na svjetskom nivou što se dešava jednom u pet godina i zaista je sramota što se naša zemlja neće pojaviti tamo", istakao je Egrlić.

Podsjetimo da je Vijeće ministara BiH trebalo donijeti odluku o učešću BiH na EXPO 2020 u Dubaiju, ali s obzirom na blokadu predstavnika vlasti iz Republike Srpske Vijeće ministara nije zasjedalo tako da nije ispoštovan rok za potvrdu učešća, koji je bio do 31. augusta.