Sastanak u Tuzli
11

Israeli Investment Group Balkan zainteresiran za GIKIL

FENA
Na zahtjev Israeli Investment Group Balkan d.o.o. delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem susrela se danas s Jevgenijem Zotovim, direktorom te investicijske grupe zainteresirane za kupovinu i ulazak u vlasničke ili upravljačke odnose u lukavačkoj koksari.

Gutić je direktora Zotova upoznao o stanju, izazovima i poteškoćama s kojima se susreću Global ispat koksna industrija (GIKIL) i državna kompanija Koksno hemijski kombinat (KHK), te pokrenutim sudskim procesima u vezi s utvrđivanjem vlasništva u toj kompaniji.

"Vlada je trenutno u procesu sudskog dokazivanja prava vlasništva i upravljanja u GIKIL-u i očekujemo da nadležni sud u što skorije vrijeme donese presudu u ovom predmetu", rekao je Gutić, te dodao da će Vlada, nakon što preuzme upravljačka prava u GIKIL-u izraziti dobrodošlicu svim investitorima koji budu došli s iskrenim i zdravim namjerama.

"Naši ciljevi, kada je GIKIL u pitanju, su zaštita prava i interesa više od 1.000 radnika zaposlenih u toj kompaniji, zaštita državnog kapitala, te "zdravo" poslovanje kompanije koja ima sve preduvjete da ostvaruje profit", zaključio je Gutić.

Israeli Investment Group Balkan d.o.o. je izraelsko-ruska kompanija s osnivačkim kapitalom od 35 miliona američkih dolara, i s više od 20 godina iskustva u radu u oblasti industrije mineralnih resursa i infrastrukturnih projekata, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.