Sanski Most
581

Islamska zajednica otvara tržni centar u BiH: 6,5 miliona KM za objekat u stilu islamske arhitekture

A. Ku.
Foto: Preporod
Foto: Preporod
U Sanskom Mostu se otvara prvi vakufski tržni centar u Bosni i Hercegovini. Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata Islamske zajednice u BiH.
Iako je svečano otvaranje planirano krajem aprila u sklopu tradicionalne manifestacije "Dani vakufa u BiH", tržni centar je otvoren već neko vrijeme s obzirom na to da su zakupci već otvorili svoje radnje, javlja Preporod.

U ponudi su poznati modni brendovi LC Waikiki, Sinsay, Pepco, Sport Reality, mjenjačnica BH Pošte, igraonica, kafeterija, zlatara, velika podzemna garaža sa 130 parking mjesta.

Izgradnja je koštala šest i po miliona KM, prostire se na tri duluma zemljišta i ima 7.400 kvadratnih metara korisnog prostora.

Centar je sagrađen na vakufu Hamzi-bega po kome će nositi ime. Projektovan je u stilu islamske arhitekture, a potpisuje ga domaći arhitekt Enes Kartal.

Direktor Vakufske direkcije u BiH Senaid Zajimović rekao je za Preporod da je izgradnjom ovog vakufskog tržnog centra Sanski Most promijenio sliku grada te je podingnut na jedan moderan nivo.

"Njegovom gradnjom dobrobit ima lokalno stanovništvo i lokalna zajednica, kao i domaće firme koje su učestvovale u samoj gradnji, a i mnoge osobe pronašle posao u našem vakufskom tržnom centru", kazao je Zajimović.