{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Inozemni proizvođači i siva ekonomija prijete da unište bh. proizvođače duhana

Piše: E. Mušinović/Klix.ba
22.4.2015. u 22:14
10
62
Inozemni proizvođači i siva ekonomija prijete da unište bh. proizvođače duhana
10
Inozemni proizvođači i siva ekonomija prijete da unište bh. proizvođače duhana
Foto: Arhiv/AFP
Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH došlo je do pada prodaje duhana na bh. tržištu, ali i povećanja njegove potražnje na sivom tržištu. Domaći proizvođači žale se na nelojalnu konkurenciju i stalno povećanje cijena fiksnih akciza.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH prošle godine donijela je odluku o povećanju akciznog opterećenja na rezani duhan i to u iznosu od 78 KM po kilogramu duhana kako bi izjednačila oprezivanje duhana sa akcizom cigareta.

Prema svim statistikama Izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH dovele su do pada prodaje duhana na bh. tržištu, ali i povećanja njegove potražnje na sivom tržištu.

Naime, nakon povećanja cijena akciza na cigarete došlo je do velike zamjene cigareta rezanim duhanom, ali i do izbjegavanja plaćanja poreza nakon što je povećano akcizno opterećenja na rezani duhan.

Činjenica da mnogi pušači konzumiraju nebrendirani rezani i sušeni duhan jasan je dokaz postojanja sivog tržišta u BiH o čijoj veličini se može samo nagađati.

Domaći proizvođači duhana i duhanskih proizvoda konstantno se žale da nemaju zaštitu države od nelojalne konkurencije, te na stalno povećavanje cijena fiksnih akciza.

Država sa druge strane poručuje da je ključni cilj stalnih povećanja usklađivanje oporezivanja akciza na duhanske prerađevine u BiH sa akciznom politikom Evropske unije.

Ekonomistica Senaida Turkić smatra da je povećavanje akciza na duhanske proizvode u BiH jedino što se donekle u ovom trenutku može smatrati opravdanim, ali i da to podrazumijeva postojanje inspekcijskih organa koji nisu potkupljivi i koji će se borit protiv sivog tržišta i nabavke robe na taj način.

"Na tržnicama u BiH možemo kupiti duhan kakav hoćemo i koji neko prodaje nacrno, a nemamo inspekcije koje sklanjaju i kažnjavaju ljude koji se bave proizvodnjom i distribucijom duhana i duhanskih proizvoda na taj način. Povećanje akciza je apsolutno opravdana mjera jer to je nešto na što država trenutno jedino može utjecati. U suprotnom bi trebalo povećavati PDV, a smanjivati poreze na doprinose i plaće da bi se dobio balans u tržišnoj ekonomiji. Mi više nemamo prostora, PDV se ne može povećavati i jedini način koji je ostao državi da nešto ubire su akcize na visokotarifne robe“, kazala je Turkić.

Uzimajući u obzir životni standard građana BiH cijene cigarete već su postale luksuz u našoj zemlji. Prema posljednjim statistikama, najjeftnije cigarete u BiH koštaju 2,90 KM.

Jasno je da se domaći proizvođači ne mogu nositi s inozemnim proizvođačima duhanskih proizvoda koji bi, kako smatraju, povećavanjem cijena mogli apsolutno uništiti cijelu domaću proizvodnju, ali isto tako ne mogu se nositi ni sa ilegalnim proizvođačima duhana koji na sivom tržištu prodaju duhan čak i po tri puta nižim cijenama.

Turkić smatra da to nije moguće uprkos činjenici da postoji realna opasnost od globalizacije u kojoj ostaju samo najveći i najmoćniji. Ona je navela primjer Konzuma koji je "pojeo skoro sve manje markete u BiH".

Bosna i Hercegovina gubi ogromne količine novca zbog sive ekonomije jer odbija da dio prihoda od akciza vrati u proizvodnju i time utječe na smanjenje sivog tržišta.

Uz teške poreze država skoro da ne podstiče konkurentnost na duhanskom tržištu, ali i ne stimuliše proizvođače na proizvodnju čime bi mogla uveliko utjecati na suzbijanje razmjene na sivom tržištu i vraćanju novca u legalne tokove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: