Ekonomija u svijetu
27

Inflacija u Njemačkoj vjerovatno dostigla vrhunac

L. H.
© Shutterstock (Foto: EPA-EFE)
© Shutterstock (Foto: EPA-EFE)
Inflacija u Njemačkoj vjerovatno je dosegnula vrhunac s obzirom na pad cijena energenata u svijetu, rekla je danas vladina ekonomska savjetnica Monika Schnitzer, dodavši da u ovoj godini očekuje daljnji pad cijena plina.

"Ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, vrhunac (inflacije) zapravo je iza nas", rekla je Schnitze.

Njemačka inflacija iskazana harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) usporila je u decembru, drugi mjesec zaredom, spustivši se na 9.6 posto, zahvaljujući padu cijena energije i jednokratnoj vladinoj pomoći domaćinstvima za račune za potrošnju energije.

Schnitzer ističe i da ne vidi potrebu za podizanje kamatnih stopa u eurozoni za više od pola postotnog boda na idućoj sjednici Evropske središnje banke (ECB) na početku februara. ECB je suočen s teškim zadatkom održavanja ravnoteže i njegovi potezi moraju biti pomno odmjereni, istaknula je vladina ekonomska savjetnica.

U okolnostima blage zime, kako je napomenula, privredni izgledi donekle su se poboljšali. Dodala je i da su ekonomski stručnjaci bili "sasvim upravu" prognoziravši u novembru da je njemačka privreda u 2022. porasla za 1.7 posto.