Juli
2

Industrijska proizvodnja naglo usporena u Kini

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Proizvodnja je u kineskim fabrikama u julu oštro usporena te je njen rast za 6,4 posto manji nego što je bilo očekivano u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazali su zvanični podaci u ponedjeljak.

Ekonomisti koje su anketirali novinari Bloomberg Newsa očekivali su rast od 7,1 posto za juli, nakon što je industrijska proizvodnja, ključni pokretač rasta, porasla za 7,6 posto u junu.

U međuvremenu, prodaja proizvoda blago je usporena na 10,4 posto prošlog mjeseca, dok su investicije u fiksne resurse u periodu od januara do jula porasle za 8,3 posto - i nešto ispod očekivanja.

"Generalno, nacionalna ekonomija je bila stabilna u julu s nastavljenim pozitivnim momentom i produbljivanjem strukturnih reformi", rekao je glasnogovornik Državnog statističkog biroa Mao Shengyong na konferenciji za novinare.

Istakao je također da je međunarodna okolnost još uvijek komplikovana, tekući, unutrašnji strukturni sukobi i dalje su prisutni, a još uvijek ima puno skrivenih zabrinutosti.

Podaci iz jula dolaze kada vlada pokušava umanjiti veliki dug i višak kapaciteta, što ostaje od ogromnih infrastrukturnih troškova koje je vlada podržala na vrhuncu globalne finansijske krize.