{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Indonezija, Turska, Crna Gora, Mađarska... predstavljaju se na Danima turizma i sajmu kafe

Piše: A. Dž./Klix.ba
14.5.2015. u 12:55
31
7
Indonezija, Turska, Crna Gora, Mađarska... predstavljaju se na Danima turizma i sajmu kafe
31
U Centru Skenderija danas je otvoren 38. međunarodni sajam turizma "Dani turizma" i 3. međunarodni sajam kafe "Sarajevo Espresso Specialista". Trodnevna sajamska manifestacija okupila je izlagače iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Turske, Mađarske i Indonezije.
Sajam su otvorile zvanice iz BiH, Turske i Indonezije, a nastupila su i kulturno-umjetnička društva iz BiH i Indonezije.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je da je Vlada KS-a u prioritetne ciljeve u narednom četverogodišnjem periodu postavila uređivanje sistema turističke ponude kao ogromne šanse za privredni razvoj kantona, te je najavio je pokretanje značajnih reformi u sferi turističke ponude KS.

Posjetioci sajma se u narednim danima mogu upoznati sa turističkom ponudom zemalja učesnica sajma, a posebno zanimljive su ponude za ljetovanje u Turskoj. Ambasador ove zemlje u BiH, Džihad Erginaj, kazao je da je turizam veoma važna grana za Tursku zbog koje je napredovala posljednjih godina.

"Uvjereni smo da je turizam sektor koji spaja ljude, države i kulture i vjerujemo u tu moć spajanja", rekao je Erginaj te pozvao Bosance i Hercegovce, ali i svoje sunarodnjake, da se međusobno više posjećuju.

Direktor Centra Skenderija Sarajevo, Hajriz Bećirović je rekao da uvažavajući činjenicu da turizam kao privredna grana, može biti nosilac i generator razvoja kompletnog privrednog sistema, kako u glavnom gradu države BiH, tako i širem okruženju, Centar Skenderija je uspio organizirati manifestaciju Dani turizma koja će svojim izložbenim dijelom i pratećim stručnim programom prezentovati turistički potencijal i ponude Bosne i Hercegovine i zemalja učesnica.

"Grad Sarajevo i Bosna i Hercegovina je prostor ukrštanja različitih kultura, religija i tradicija koji daju dodatnu vrijednost u stvaranju specifičnog turističkog prozvoda. Cilj organizovanja ovakvih manifestacija, jeste stvoriti okvir za daljni razvoj kvalitetne turističke ponude i povećati konkuretnost turizma BiH na svjetskim tržištima i turističke potražnje", rekao je Bećirović.

Štand oko kojeg je bila najveća gužva bio je onaj iz Indonezije. Ukusna hrana, ugodna muzika i šarolike nošnje privukli su posjetioce da se upoznaju sa turističkom ponudom ove zemlje.

Gosti na indonežanskom štandu bili su Jenny Rozha i Genan Sijerčić, indonežansko-bosanski bračni par. Sijerčić je 32 godine živio u Indoneziji, no nedavno se odlučio vratiti u domovinu i otvoriti restoran u Sarajevu.

Rozha nam je kazala da postoji dosta sličnosti između indonežanskog i naroda u BiH.

"I jedni i drugi su veoma druželjubivi i uvijek nasmijani. U Indoneziji je uređenje bitno drugačije, zemlja je podijeljena na 27 republika i u svakoj je kultura drugačija i veoma je raznolika", kazala nam je Rozha.

Dodala je da u Indoneziju vrijedi doći i vidjeti te različitosti, ali i uživati u prekrasnim plažama, ukusnoj hrani, kulturi, tradiciji...

Treći sajam kafe "Sarajevo Espresso Specialista“ narednih dana će okupiti sudionike bh. tržišta kafe, koje je jedno od najvećih potrošača kafe u Evropi.

Tradicija ispijanja kafe u Bosni i Hercegovini jedna je od najstarijih u Evropi, budući da je konzumiranje kafe u BiH počelo još početkom 16. stoljeća.

Na sajmu će se predstaviti distributeri, ugostitelji, proizvođači opreme, zastupnici, uvoznici i drugi koji se bave kafom u zemlji i šire.

Ulaz na sajam je besplatan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: