Privreda
15

Indeks o prosperitetu za 2014: BiH i Armenija najneprosperitetnije zemlje Evrope

Anadolija
Britanski institut "Legatum" je objavio najnoviji Indeks prosperiteta za 2014. godinu kojim se ocjenjuje prosperitet, odnosno razvoj i napredak ukupno 142 zemlje u svijetu, uključujući i zemlje iz regiona. Najprosperitetnija zemlja regije je Hrvatska, dok se na dnu liste regionalnih i evropskih zemalja nalazi BiH.

Od zemalja regiona Balkana, najbolje je pozicionirana Hrvatska koja se nalazi na 50. mjestu ovog prestižnog Indeksa koji se koristi kao pouzdan izvor u naučnim istraživanjima o razvoju i ekonomskom progresu koji postižu zemlje.

Nakon Hrvatske od zemalja iz regiona slijede Crna Gora koja je rangirana na 65. mjestu, Makedonija 69., Srbija 77., Albanija 84., i Bosna i Hercegovina koja je na 91. mjestu.

Od zemalja iz šireg regiona Balkana najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 24. poziciji, a prati je Slovačka koja je 35. poziciji, Mađarska 39., Bugarska 48., Grčka 59., i Rumunija koja je na 60. mjestu liste Instituta "Legatum".

Prema ovom istraživanju, najnerazvijenije evropske zemlje su Armenija koja se nalazi na 95. mjestu, Bosna i Hercegovina na 91. i Moldavija koja zauzima 89. mjesto ove liste.

S druge strane, najnaprednija zemlja u svijetu je Norveška, a odmah iza nje dolaze Švicarska, Novi Zeland, Danska, Kanada, Švedska, Australija, Finska, Holandija i Sjedinjene Američke Države (SAD) koja su rangirane na 10. mjestu ove liste.

Od ostalih zemalja u svijetu, važno je izdvojiti Njemačku koja je na 14. mjestu liste, Japan 19., Saudijska Arabija 47., Kina 54., Rusija 68., Indija 102., i Iran na 107. mjestu.

S druge strane, zemlje sa najmanjim stepenom prosperiteta u svijetu su Centralnoafrička Republika, Chad, Kongo, Burundi, Jemen, Afganistan, Togo, Haiti, Sierra Leone, Guinea i Angola.

Inače, opsežna studija britanskog instituta "Legatum" pruža jedinstven uvid u stepen prosperiteta zemalja svijeta kao i ekonomske i socijalne promjene širom svijeta.

Indeks uzima u obzir 142 zemlje, što predstavlja više od 96 posto svjetske populacije i 99 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rezultati istraživanja su prikupljeni na osnovu varijabli o prosperitetu zemlje kao što su privreda, poduzetništvo, administracija, obrazovanje, lične slobode, zdravstvo, sigurnost i socijalni kapital.