{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Indeks o prosperitetu za 2014: BiH i Armenija najneprosperitetnije zemlje Evrope

A
4.11.2014. u 09:31
15
16
Indeks o prosperitetu za 2014: BiH i Armenija najneprosperitetnije zemlje Evrope
15
Indeks o prosperitetu za 2014: BiH i Armenija najneprosperitetnije zemlje Evrope
Britanski institut "Legatum" je objavio najnoviji Indeks prosperiteta za 2014. godinu kojim se ocjenjuje prosperitet, odnosno razvoj i napredak ukupno 142 zemlje u svijetu, uključujući i zemlje iz regiona. Najprosperitetnija zemlja regije je Hrvatska, dok se na dnu liste regionalnih i evropskih zemalja nalazi BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Od zemalja regiona Balkana, najbolje je pozicionirana Hrvatska koja se nalazi na 50. mjestu ovog prestižnog Indeksa koji se koristi kao pouzdan izvor u naučnim istraživanjima o razvoju i ekonomskom progresu koji postižu zemlje.

Nakon Hrvatske od zemalja iz regiona slijede Crna Gora koja je rangirana na 65. mjestu, Makedonija 69., Srbija 77., Albanija 84., i Bosna i Hercegovina koja je na 91. mjestu.

Od zemalja iz šireg regiona Balkana najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 24. poziciji, a prati je Slovačka koja je 35. poziciji, Mađarska 39., Bugarska 48., Grčka 59., i Rumunija koja je na 60. mjestu liste Instituta "Legatum".

Prema ovom istraživanju, najnerazvijenije evropske zemlje su Armenija koja se nalazi na 95. mjestu, Bosna i Hercegovina na 91. i Moldavija koja zauzima 89. mjesto ove liste.

S druge strane, najnaprednija zemlja u svijetu je Norveška, a odmah iza nje dolaze Švicarska, Novi Zeland, Danska, Kanada, Švedska, Australija, Finska, Holandija i Sjedinjene Američke Države (SAD) koja su rangirane na 10. mjestu ove liste.

Od ostalih zemalja u svijetu, važno je izdvojiti Njemačku koja je na 14. mjestu liste, Japan 19., Saudijska Arabija 47., Kina 54., Rusija 68., Indija 102., i Iran na 107. mjestu.

S druge strane, zemlje sa najmanjim stepenom prosperiteta u svijetu su Centralnoafrička Republika, Chad, Kongo, Burundi, Jemen, Afganistan, Togo, Haiti, Sierra Leone, Guinea i Angola.

Inače, opsežna studija britanskog instituta "Legatum" pruža jedinstven uvid u stepen prosperiteta zemalja svijeta kao i ekonomske i socijalne promjene širom svijeta.

Indeks uzima u obzir 142 zemlje, što predstavlja više od 96 posto svjetske populacije i 99 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rezultati istraživanja su prikupljeni na osnovu varijabli o prosperitetu zemlje kao što su privreda, poduzetništvo, administracija, obrazovanje, lične slobode, zdravstvo, sigurnost i socijalni kapital.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: