Privreda
5

IEA: Slabija potražnja za naftom u 2015. godini

SRNA
Globalna potražnja za naftom u 2015. godini rast će sporijim tempom nego što se do sada mislilo, uprkos padu cijene ovog energenta, što donosi rizik od socijalne nestabilnosti u zemljama koje proizvode naftu, saopštila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Očekuje se da će rast potražnje za naftom sljedeće godine biti na nivou od 0,9 miliona barela na dan i da će dostići 93,3 miliona barela, što je za oko 230.000 barela manje u odnosu na prethodnu prognozu.

Cijena nafte opala je za više od 40 posto od juna, a barel se trenutno prodaje za oko 60 dolara, što je najmanje u posljednjih pet godina. Prezasićenosti tržišta doprinosi i vađenje nafte iz škriljaca u SAD.

IEA smatra da je malo vjerovatno da će tržišni udio koji su prethodno zauzeli obnovljivi izvori energije sada biti ponovo zamijenjen jeftinijom naftom.

Ova nezavisna agencija sa sjedištem u Parizu smatra da će u bogatim zemaljama nafta ostati jeftina pod pritiskom sporog ekonomskog oporavka, slabog rasta zarada i deflatornog pritiska, prenio je AFP.

IAE navodi da će svaka korist od jeftine nafte u zemljama koje uvoze ovaj energent biti poništena štetom koju će pretrpjeti izvoznici "crnog zlata".