Privreda
1

IEA: Naftno tržište u "šoku" zbog rasta proizvodnje u SAD-u

FENA
Sve veća proizvodnja nafte u Sjevernoj Americi, kao rezultat energetske revolucije škriljaca, uzrokovala je na globalnom nivou "šok zaliha", što u ovom trenutku preoblikuje energetsku industriju, saopćila je u utorak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

"Sjeverna Amerika je pokrenula šok zaliha koji je uzdrmao čitav svijet", izjavila je izvršna direktorica IEA, Maria van der Hoeven, predstavljajući petogodišnje perspektive za naftno tržište, prenosi agencija France Presse.

Bum naftnih i gasnih škriljaca postao je zlatna groznica 21. stoljeća, donoseći sa sobom desetine milijardi dolara prihoda i stotine hiljada novih radnih mjesta u mjestima kao što su Sjeverna Dakota, u Velikim ravnicama SAD-a.

"Ekonomija, koja je prije 150 godina bila koljevka naftne industrije, suočila se u jednom trenutku s nečim što je izgledalo kao nepovratni pad proizvodnje, da bi se odjednom ponovo našla u centru novog naftnog buma", navodi IEA.

Dok je Kanada dugo bila jedan od vodećih izvoznika energenata, rast proizvodnje nafte iz škriljaca je bio veliki izazov za SAD, koje bi se, prema prognozama IEA, u narednih pet godina mogle preobratiti od najvećeg svjetskog uvoznika nafte u najvećeg svjetskog izvoznika "zrnog zlata".

Prema prošlogodišnjim prognozama IEA, SAD bi do 2017. godine mogle postati najveći svjetskih proizvođač nafte zahvaljujući energentima iz škriljaca.

IEA, takođe, prognozira da bi sjevernoameričke zalihe mogle porasti za 3,9 miliona barela nafte dnevno od 2012. do 2018. godine.