Iduće godine počinje izgradnja TE Banovići, projekat vrijedan blizu 500 miliona eura

Piše: A. B./Klix.ba
18.11.2016. u 22:12
109
136
Iduće godine počinje izgradnja TE Banovići, projekat vrijedan blizu 500 miliona eura
109
Iduće godine počinje izgradnja TE Banovići, projekat vrijedan blizu 500 miliona eura Budući izgled TE Banovići
Naredne godine će početi izgradnja dugo najavljivane Termoelektrane (TE) Banovići, projekta vrijednog blizu 500 miliona eura, kazao je za Klix.ba direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići Munever Čergić.
Prema njegovim riječima, izgradnja ne zavisi samo od termoelektrane, već i od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

"To ne zavisi samo od mene. Čim dobijemo garanciju od Vlade FBiH, počinje projektiranje koje traje šest mjeseci, a onda gradnja", prokomentirao je Čergić.

Termoelektrana Banovići će biti jedina vodena termoelektrana u regionu pri čijoj će se gradnji u potpunosti poštovati evropski standardi, a tender je raspisan prije dvije godine. Riječ je o realizaciji jednog od najvećih projekata u zemlji, a izgradnja Termoelektrane u Banovićima će umnogome doprinijeti daljem razvoju preduzeća, otvaranju novih radnih mjesta i proširenju postojećih kapaciteta."Od januara pregovaramo s bankama i dogovoreno je učešće kineske banke s 85 posto. S obzirom na to da je Vlada FBiH ranije dala garanciju za projekat u narednih 20-ak dana, banka će pregledati dokumentaciju o sposobnosti budžeta Federacije BiH", rekao je Čergić.

Dodao je kako očekuje da će do kraja ove godine biti potpisan ugovor s bankom, nakon čega se stvaraju uslovi za zvaničan početak projekta.

Inače, ovaj projekt spada među veće energetske projekte u Federaciji BiH i uz blok 7 (450 MW) TE "Tuzla" i blok u TE “Kakanj” koji se namjerava graditi, predstavljat će okosnicu energetske stabilnosti Federacije BiH i BiH. Završetak radova i puštanje u rad Termoelektrane u Banovićima predviđeno je do kraja 2019. godine. Prema dokumentaciji, Termoelektrana će zadovoljiti sve smjernice EU iz oblasti ekologije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (136)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: