Donji Vakuf
0

Idrizović: Rudnici gipsa će ove zime održavati više od 130 kilometara puteva

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Snijeg koji je tokom noći padao na području SBK-a bio je najbolji ispit za uposlene "Rudnika gipsa" iz Donjeg Vakufa, čija je zimska služba već zabilježila nekoliko intervencija u rejonu Komara i Koprivnice.

"Osim manjeg zastoja na prijevoju Koprivnica, većih problema na cestama nije bilo. S obzirom da smo na vrijeme obavili sve neophodne pripreme, mislimo da ih neće biti ni ubuduće", kazao je šef zimske službe u ovom preduzeću Amer Idrizović.

Dodao je da će, shodno ugovoru koji je potpisan s preduzećem Ceste Federacije BiH, donjovakufski "Rudnici gipsa" biti nadležni za zimsko održavanje magistralnih puteva u dužini od 131 km.

"Radi se o saobraćajnicama Jezero-Jajce-Donji Vakuf-Nević Polje, Crna Rijeka-Jajce i Donji Vakuf-Kupreška vrata. Zimska služba zvanično počinje s radom sutra, kada će na četiri punkta (Donji Vakuf, Vinac, Komar i Koprivnica), biti uvedeno stalno dežurstvo", naglasio je.

Po njegovim riječima, osigurana je sva neophodna mehanizacija za uklanjanje snijega s ceste, kamioni s plugom i posipačem i utovarne mašine, te dovoljne količine soli.

"Na uklanjanju snijega s puteva bit će angažirano i dvadesetak radnika, a u slučaju intenzivnijih padavina, predviđeno je uvođenje drugog stepena pripravnosti, odnosno uvođenje na teren dodatna četiri kamiona", istaknuo je.

Na kraju je zamolio vozače da prilagode brzinu vožnje uvjetima na putu i da poštuju saobraćajne propise, među kojima je i zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme koja stupa na snagu 15. novembra.

Vezani članci