Privreda
15

Ide li Merkur stopama Tuša: Stečaj, dugovanja i fizičke prijetnje dobavljačima

Piše: I. P.
Slovenski trgovinski lanac Merkur pravi slične probleme kao i Tuš, tvrde bh. dobavljači.

Prema riječima oštećenog dobavljača koji se obratio redakciji portala Klix.ba, Merkur je pred zatvaranjem, a pokrenut je i stečajni postupak.

"Mi smo u sličnoj situaciji kao dobavljači Tuša. Imaju neizmirena dugovanja prema dobavljačima, a kada uđemo u objekat kako bismo istakli problem naplaćivanja, uposlenici Merkura zajedno sa osiguranjem fizički prijete mojim kolegama", rekao je dobavljač koji je htio ostati anoniman.

Kako nam je rečeno, njemu i drugim bh. dobavljačima vezane su ruke, dok je jednoj od firmi Merkur dužan čak više od 40.000 konvertibilnih maraka. On je dodao da je posljednji incident zabilježen u petak, kada su uposlenici zaprijetili predstavnicima dobavljačke kompanije iz Konjica.

Pored činjenice da nam predstavnici firme nisu htjeli dati komentar, Klix.ba saznaje da je kompanija Prevent, tačnije njihov ogranak Prevent Safety, među oštećenim dobavljačima.

"Slovenska kompanija ne želi dugove kompenzirati robom ili na neki drugi način. Zvali smo tržišnu inspekciju, a oni su rekli da to nije njihova nadležnost. S druge strane govore da je jedini put preko suda", zaključio je naš sagovornik.

Podsjećamo, bh. dobavljači zahtijevaju da se preispita odlazak slovenskog maloprodajnog lanca Tuš sa našeg tržišta, a nakon što su slovenski vlasnici navodno oštetili državu, te bh. radnike i firme za više miliona eura.

Afera je nedavno prerasla i u zvaničnu istragu koju vodi SIPA, a nezvanično i Tužilaštvo BiH radi na cijelom slučaju.