Privreda
10

I dalje nema proizvodnje u zavidovićkom Krivaja Mobelu

FENA
U zavidovićkoj tvornici "Krivaja Mobel" proizvodnja je i dalje u prekidu, a sindikalna organizacija ovog preduzeća insistira na ispunjenju njihova sva tri zahtjeva.

Prvi je da uprava preduzeća odmah svim radnicima isplati septembarske plaće, zatim da se 170 radnika poslanih "na čekanje" vrati na posao i treći da poslodavac poštuje sve ugovorne obaveze proistekle iz ugovora o preuzimanju preduzeća.

Radnici traže da nadležne institucije provjere provedbu kupoprodajnog ugovora, kojim se ortačka grupa obavezala da preuzme i zadrži sve radnike koji su na dan kupovine imovine Industrijskog preduzeća „Krivaja“ u stečaju bili na evidenciji tog preduzeća.

Ortačka grupa je za ovu kupovinu dobila i kredit Razvojne banke i, prema odluci za kupovinu ovog dijela IP "Krivaja", koju je tom prilikom potpisala i ortačka grupa, minimum od 800 radnika mora raditi u "Krivaja Mobelu" sve dok se ne vrati kredit Razvojne banke.

S druge strane, uprava preduzeća "Krivaja Mobel" trenutno ne vidi izlaz iz ove situacije, jer "zbog nedostatka sirovine trenutno nema posla za sve uposlene". Oni traže rješenja, a jedno od njih bi moglo biti "Program tehnološkog viška", koji se priprema, ali kojim još uvijek nije definisan broj ljudi "nužnog viška". Kuloarski se među radnicima koji protestuju spominju brojke od 150, 160, pa čak 200 i 300 radnika, ali niko zvanično ne zna koje su to brojke.

"Koliko je to mi još uvijek ne znamo. Znat ćemo kakvo je moguće organiziranje preduzeća u budućnosti tek na bazi raspoložive sirovine i tada ćemo napraviti organizaciju i takav jedan program", rekao je jučer medijima Munib Husejnagić, direktor "Krivaja Mobela" Zavidovići.

Proizvodnja zavidovićkog "Krivaja Mobela" je u još uvijek prekidu i niko ne zna dokle će to potrajati, jer sindikat namjerava da ukoliko u međuvremenu ne budu isplaćene plaće svim radnicima pokrene proceduru organizacije generalnog štrajka.