Važni spojevi
36

Hrvatska uskoro kreće u izgradnju jedine dvije nezavršene dionice autocesta

V. K.
Nezavršene dionice autocesta nalaze se na sjevernom i južnom dijelu obale
Nezavršene dionice autocesta nalaze se na sjevernom i južnom dijelu obale
Hrvatska bi uskoro trebala krenuti u izgradnju dvije nezavršene dionice u svojoj mreži autocesta, a koje bi trebale povezati Kvarne i Dalmaciju te Metković i Dubrovnik.

Kako piše Hrvatska radiotelevizija, aktivnosti za prikupljanje novca za ove dionice su pri kraju te bi se uskoro trebalo krenuti u realizaciju projekta.

"Plan je bio da se mreža hrvatskih autocesta dovrši do 2030. godine. No postoje naznake da bi ona mogla biti dovršena i puno ranije. Naime, u Hrvatskim autocestama pri kraju je dogovor s bankama o velikom refinansiranju dugova u septembru. Radi se o milijardi i 572 miliona eura. Dodatno bi se ta kompanija trebala zadužiti za još 600 miliona i time osigurati sredstva za dva velika i važna projekta", rekla je novinarka HRT-a Marina Ninković.

Autocesta A7
Autocesta A7

Također, objašnjeno je i o kojim dionicama se radi.

"Jedna dugo očekivana dionica spojit će Rijeku s autocestom A1, riječ je o trasi Križišće - Žuta Lokva. Drugi važan projekt je izgradnja autoceste do Dubrovnika u dva dijela. Prva dionica je od Metkovića do čvora Pelješac. Druga će prolaziti kroz Dubrovačko primorje i završavat će iznad Dubrovnika. Po kilometru to bi mogla biti najskuplja autocesta u Hrvatskoj zbog iznimno zahtjevnog terena", naglasila je.

Mreža autoceste na jugu Hrvatske
Mreža autoceste na jugu Hrvatske

S druge strane, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković za sada nije želio govoriti o konkretnom datumu završetka radova.

"Teško je u ovom trenutku reći do kad bi to bilo gotovo. Jer za neke dionice postoje građevinske dozvole, a za neke ne. To vam je uvijek natječaj, žalbeni postupci itd. Vrlo je nezahvalno govoriti o rokovima međutim dogovor je bio da ćemo mi kompletnu autocestovnu mrežu u Hrvatskoj, uključujući i jadransko-jonski koridor, dovršiti 2030., no ukoliko bi uspjeli s ovim zaduženjem mi bi vrlo brzo raspisali natječaj, napali bi obje dionice i to bi bilo puno prije gotovo od 2030. godine", poručio je ministar.