29,5 miliona eura
6

Hrvatska konačno raspisala tender za izgradnju mosta kod Bosanske Gradiške

Piše: Er. M.
U Službenom listu Republike Hrvatske objavljen je tender za izgradnju mosta preko rijeke Save između Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Bosanskoj Gradiški.

Sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić kazao nam je da je 2012. godine potpisan međudržavni sporazum između Hrvatske i BiH o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške.

"Nažalost, godine iza nas donijele su takvu situaciju da most nije realizovan, a čak ni započet. Nakon niza aktivnosti u koje smo uložili veliki trud rezultat tog rada je vidljiv na način da je jučer objavljen tender za odabir radova za izgradnju mosta kod Gradiške", rekao je Pejić.

Kako kaže, tender je objavljen u Službenom listu Republike Hrvatske i on se prema zakonima EU zbog svoje vrijednost (221 miliona kuna ili oko 29,5 miliona eura) mora objaviti i u Evropskom glasniku javne nabavke.

"Objava u Evropskom glasniku traje dan ili dva tako da možda i nije realno očekivati da tender bude vidljiv u subotu, ali će on sigurno biti u ponedjeljak. Rok za predaju ponude je 20. novembra 2018. godine, odnosno do 12 sati. Ponude se predaju Hrvatskim cestama, a investitori su Hrvatske ceste i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH", kazao je Pejić.

Pojasnio nam je da se projekt odnosi na izgradnju samog mosta i dvije pristupne ceste, što podrazumijeva ulazno-silazne rampe. Sa bh. strane radi se o rampi dužine 400 metara, a s hrvatske oko 60 metara.

"U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH provodimo paralelne aktivnosti da se pravovremeno raspiše tender za odabir nadzora te da implementiramo projekat u sličnoj mjeri kako je to napravljeno s mostom Svilaj", rekao je Pejić.

Što se tiče mosta Svilaj, Pejić nam je kazao da je most u ovom trenutku 71,35 posto izgrađen te da su mikrosegmenti povezani u makrosegmente. On očekuje da će za deset dana (15. oktobra 2018. godine) doći jedne od najvećih dizalica u Evropi (600 tonske nosivosti) da podižu makroelemente na nosive stubove.

"Radi se o tri najveća elementa, dva puta po sto metara sa bh. i Hrvatske strane te jednom centralnom elementu raspona 130 metara. Podizanje tih elementa počet će otprilike 25. oktobra 2018. godine. Most Bosanska Gradiška za razliku od mosta Svilaj nema stupove u vodi", kazao je Pejić.

Kako kaže, u most Gradiška ugradit će se 4.600 tona čelika, a rok za izgradnju mosta je 30 mjeseci.

"Iskoristit ću priliku i u ime Ministarstva komunikacija i prometa BiH i u svoje ime pozvati sve ponuđače, a prije svega one iz BiH, da podnesu prijave", zaključio je Pejić.

Podsjećamo, s bh. strane rijeke Save izgrađena je autocesta koja vodi od Bosanske Gradiške sve do Banje Luke, a dovršena je i izgradnja graničnog prelaza koji će biti namijenjen i za teretni saobraćaj. S hrvatske strane potrebno je izgraditi prilaznu cestu autocesti te granični prijelaz.