Promijenjeni odnosi
45

Hoće li državni udar u Nigeru ugroziti rad nuklearnih elektrana u Francuskoj

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Državni udar u Nigeru potaknuo je zabrinutost da bi država mogla ograničiti izvoz urana, što bi moglo dovesti do smanjenja proizvodnje nuklearne energije u Francuskoj i šire. Stručnjaci smatraju da bi diversifikacija izvora i dobro opskrbljene zalihe trebali moći ublažiti sve poremećaje u kratkom roku.

Zbog dugogodišnje politike koja datira još od bivšeg predsjednika Charlesa de Gaullea, Francuska dobija oko 70 posto svoje električne energije iz nuklearne energije, više od bilo koje druge zemlje. Francuska je također najveći svjetski neto izvoznik nuklearne energije, što joj donosi više od tri milijarde eura godišnje.

Ali vojni udar u Nigeru prošle sedmice i nepotvrđeni izvještaji da zapadnoafrička država namjerava obustaviti isporuke urana Francuskoj potaknuli su pitanja o tome kakvu bi ulogu industrija trebala imati u budućnosti Francuske.

Izvještaji su naveli neke opozicione političare u Francuskoj da dovedu u pitanje ulogu nuklearne energije u francuskom energetskom portfelju, osobito s obzirom na opetovane pozive francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na "energetsku nezavisnost".

"Niger opskrbljuje Francusku uranom koji joj je potreban za njene nuklearne elektrane... Podsjetnik: nuklearna energija ne čini energetsku nezavisnost", napisala je Sandrine Rousseau, ljevičarska političarka Zelenih na Twitteru.

Moguća obustava isporuke urana Francuskoj također postavlja pitanja o tome može li Niger učinkovito nadomjestiti francusku potražnju, a da i sam ne doživi nagli ekonomski pad 33 posto nigerskog izvoza ide u Francusku, od čega je gotovo sav radioaktivno gorivo.

Koliko Niger, koji uprkos golemim rezervama urana ostaje radikalno nerazvijen, dobija od svog odnosa s Francuskom bilo je predmet sporenja otkad je zemlja stekla službenu nezavisnost 1960.

Uzastopni nigerski predsjednici zahtijevali su više od Orana (bivši Areva), jednog od francuskih proizvođača nuklearnog goriva pod državnom kontrolom, u smislu sigurnosnih garancia za nigerske zaposlenike i viših cijena urana.

Danas su gotovo svi zaposlenici Orana u Nigeru lokalni stanovnici, ali kompanija još uvijek ima većinski udio u nigerskoj državnoj tvrtki za obradu urana, Somaïr.

Unatoč nestabilnoj situaciji, Orano je za France 24 rekao da nastavlja s radom u Nigeru i kaže da prati situaciju.

"Sigurnost svih naših zaposlenika u Nigeru i naših lokacija se prati i kompanija je i dalje u stanju pripravnosti", rekao je glasnogovornik Orana za France 24.