Privreda
5

Heta pristala da odgodi naplatu potraživanja od BH Airlinesa

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić danas je uspio postići dogovor po kome je austrijska kompanija Heta pristala da odgodi naplatu potraživanja od aviokompanije BH Airlines, izjavila je za Agenciju Fena glasnogovornica Federalnog ministarstva prometa i komunikacija Amila Ćoralić.

S obzirom da je na snazi odluka o privremenom finansiranju FBiH, kako je dodala, nemoguće je trenutno izvršiti bilo kakvo prebacivanje sredstava iz budžeta ili sa posebnih podračuna.

"Pošto nije bilo moguće izvršiti uplatu, molili smo ih da nam izađu ususret i da izvrše deblokadu računa kompanije BH Airlines, da se prolongira rok uplate, odnosno da se sačeka najkasnije do 31. marta, kada će isteći ova odluka i kada će biti moguće prebaciti prvu tranšu od jednog miliona maraka. Oni su danas na to pristali i računi BH Airlinesa kada je u pitanju Heta će biti deblokirani", istakla je Ćoralić.

Također je važno naglasiti i da je Međunarodni aerodrom Sarajevo izvršio deblokadu računa jer je načinjen sporazum o reprogramu dospjelog duga koji su potpisali uprave BH Airlinesa i Aerodroma.

Leasing kompanija Heta blokirala je račun jedine bh. aviokompanije BH Airlinesa zbog duga od 7,5 miliona eura, a na osnovu nabavke dva aviona koji su kupljeni 2005. godine na leasing.