Pariz uzeo vodstvo
8

Heathrow više nije najprometniji evropski aerodrom

I. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Heathrow više nije evropski najprometniji aerodrom, a zasluženu titulu je preuzeo Paris Charles de Gaulle, piše britanski Guardian.

Najveći broj putnika ove godine imao je pariski aerodrom "Charles de Gaulle", stoga je Heathrow izgubio titulu najprometnijeg aerodroma u Evropi, a sve zbog sporog uvođenja testiranja putnika.

Tek prošle sedmice su uveli sistem brzog testiranja putnika koji su putovali iz Londona u Hong Kong, a nedostatak prostorija za testiranje za putnike je značio obavezan karantin po dolasku u Veliku Britaniju ili u druge zemlje.

Prošle godine Heathrow je izbrojao 81 miliona putnika, a ovogodišnjih 18,97 miliona ih je samo gurnulo dublje u dugove. Do kraja septembra aerodrom "Charles de Gaulle" je imao 19,27, amsterdamski Schiphol 17,6, a Frankfurt 16,16 miliona putnika.

"Ovo je prvi put da "Charles de Gaulle" nadmašuje naš broj putnika. Britanija kaska jer smo presporo prihvatili testiranje putnika. Evropski aerodromi su bili brži i njihova ekonomija ubire plodove. Uvođenjem testiranja na koronavirus prije putovanja i otvaranjem zračnog mosta prema Americi ponovo će nas vratiti na čelo najvećih aerodroma u Evropi", izjavio je izvršni direktor Heathrowa John Holland-Kaye.