Privreda
18

H&M cilja na Etiopiju

Klix.ba
Švedska modna trgovina Hennes & Mauritz (H&M) proširit će svoju proizvodnu mrežu na Etiopiju, nakon što su 80 posto svoje proizvodnje koncentrisali na azijske zemlje.

"Mi smo kompanija u ekspanziji i stalno tražimo nova tržišta, a nova tržišta tražimo kada se osiguramo da imamo kapacitet da dostavimo proizvode na sva naša tržišta. To činimo povećanjem produktivnosti na postojećim tržištima, ali i traženjem novih", rekla je Camilla Emilsson-Falk, glasnogovornica H&M.

Probne narudžbe dogovorene su sa dobavljačima u Etiopiji, a nove fabrike izgradit će se ove jeseni. Još uvijek se ne zna koliko će dobavljača koristiti i kada će fabrike biti spremne za proizvodnju.

Etiopija ima dugu historiju sa tekstilom, kožom i proizvodnjom cipela, još od talijanske okupacije 1939. godine. I drugi trgovci počeli su koristiti proizvode iz ove zemlje, poput Tescoa i Huaijana.

"Etiopija je zemlja u snažnom razvoju i vjerujemo da možemo održati rast ekonomije i obezbijediti nova radna mjesta", rekla je Emilsson-Falk.

Uprkos snažnom razvoju, ova subsaharska nacija je jedna od najsiromašnijih na svijetu. Godinu dana nakon smrti premijera Melesa Zenawija, zemlja je i dalje kritikovana zbog nedostatka ljudskih prava.

"Sproveli smo detaljnu analizu rizika u Etiopiji, obrativši pažnju na ljudska prava i probleme sa okolišem. Radili smo na poboljšanju radnih uslova u svim zemljama u kojima proizvodimo i iskoristit ćemo naše dugogodišnje iskustvo u uspostavljanju odnosa sa etiopskim trgovcima", kaže Emilsson-Falk.