Optimistične procjene
38

Gvajana je najbrže rastuća ekonomija svijeta, taj rast bi do 2028. mogao iznositi 100 posto

B. R.
Georgetown, glavni grad Gvajane (Foto: Shutterstock)
Georgetown, glavni grad Gvajane (Foto: Shutterstock)
Gvajana je najbrže rastuća ekonomija svijeta. Taj rast bi do 2028. godine mogao iznositi više od 100 posto. Uglavnom je podstaknut prihodima od proizvodnje i izvoza nafte.

Prema procjeni Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ekonomski rast ove južnoameričke države s 800.000 stanovnika bi do kraja ove godine mogao biti 38 posto, što je izuzetno brz rast. MMF nije usamljen u optimističnim procjenama.

Andrew Trahan iz finansijske kompanije Fitch Solutions smatra da će Gvajana ove godine imati, kako je izjavio, eksplozivan rast. Očekuje da će taj rast u sljedećih pet godina biti 115 posto. Ukazao je da će taj rast ovisiti o brzini pokretanja dodatne proizvodnje nafte.

Pretpostavlja se da će proizvodnja nafte u Gvajani s ovogodišnjih 390.000 barela dnevno do 2027. porasti na milion barela dnevno.

Naftna kompanija ExxonMobile namjerava otvoriti novo nalazište nafte, za koje se pretpostavlja da sadrži 11 milijardi barela.

"Snažan rast Gvajane je bio i ostat će potaknut brzom ekspanzijom proizvodnje nafte", napomenuo je Trahan.

Prema MMF-u, rast BDP-a ove države je prošle godine iznosio 62,3 posto. Osim proizvodnjom nafte, ovaj rast je podstaknut ulaganjima u transport, stanogradnju i razvoj ljudskog kapitala. U MMF-ovom izvještaju je istaknuto da poljoprivreda i rudarstvo također imaju dobre rezultate.

Tarhan smatra da će Gvajana tokom ove godine biti najbrže rastuća ekonomija svijeta te da će u sljedeće dvije godine ostati najbrže rastuća ekonomija svijeta.

Saradnica istraživačkog centra Chatham House Valerie Marcel je ukazala da je Gvajana brzo prerasla iz jedne od najsiromašnijih karipskih zemalja u ekonomiju koja ima izuzetan rast. Marcel je mišljenja da bi ova zemlja trebala diverzifikovati svoju ekonomiju zbog toga što će cijene nafte biti nestabilne.

Najveći rizici po Gvajanu su korupcija i Nizozemska bolest - termin kojim se označavaju negativne posljedice brzog ekonomskog razvoja, prenosi američki poslovni portal CNBC.