Poticaji za posao
0

Grad Konjic nastavlja podršku mladima, potpisani novi ugovori u projektu "Pokreni svoj posao"

S. Š.
Uprava Grada Konjica nastavlja podršku mladima
Uprava Grada Konjica nastavlja podršku mladima
Grad Konjic nastavlja sa programima podrške za mlade sa najboljim idejama za pokretanje biznisa.

Grad Konjic u saradnji sa udruženjem "LiNK" Mostar, u protekle dvije godine realizovao je više različitih ciklusa podrške mladima za pokretanje biznisa. Nastavljajući ovu praksu danas su gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i predsjednik Udruženja LiNK Tomislav Majić potpisali ugovore sa osam korisnika sa područja Konjica, čije su biznis ideje nakon provedenih obuka pod nazivom "Pokreni svoj posao" ocijenjene najboljim.

U okviru aktuelnog projekta LiNK4StartUps odabrani su biznisi koji se odnose na uslužne djelatnosti, te tradicionalne zanate.

Gradonačelnik Konjica Osman Ćatić čestitajući korisnicima, poželio je uspjeh i sreću, naglašavajući kako će Grad Konjic i u budućnosti biti podrška za razvoj dugoročnih ideja, koje će rezultirati zapošljavanjem većeg broja kako mladih, tako i ranjivih kategorija, kao što su žene, te osobe sa poteškoćama u razvoju.

"Ovo je još jedan u nizu uspješnih projekata koje provodimo zajedno sa Gradskom upravom Konjic, a uz pomoć donatora, za koji je vladao veliki interes. Vrijednost ovih aktivnosti ogleda se u podršci u vidu nabavke osnovnih sredstava za rad, ali i obezbjeđenju doprinosa za korisnike u trajanju od 6 mjeseci, što za njih pokriva Gradska uprava Konjic. U planu je da u narednih godinu dana korisnici imaju i našu mentorsku podršku, te predstavljanje njihovih biznisa javnosti, kako bi došli do što većeg broja kupaca", kazao je predsjednik Udruženja "LiNKMostar" Tomislav Majić koji je Konjičanima poželio uspjeh u radu.

U ime korisnika Gradskoj upravi Konjic i Udruženju Link zahvalio se dvadesetpetogodišnji Zejd Jazvin, koji planira otvoriti autopraonu i vulkanizersku radnju.

"Ovaj projekat mnogo znači nama koji tek pokrećemo posao. Posla ima, nema neke velike konkurencije i nadam se da ću uspjeti, jer mi je želja ostati živjeti i raditi u svom gradu", kazao je Jazvin.

Dvadesetšestogodišnja Konjičanka Amela Zerem odlučila se otvoriti cvjećaru.

"Podrška u ovim aktivnostima je izuzetno dragocjena, nadam se da će ova biznis ideja biti uspješna. Prilikom prijave na javni poziv glavni motiv mi je bio bio da ostanem u ovoj zemlji, da uradim nešto za sebe i svoju porodicu, time što ću zaposliti i svoju sestru. Obuke u sklopu projekta su izuzetno značajne i nastojat ćemo zahvaljujući stečenom znanju kvalitetno realizovati biznis ideje.

Projekt se provodi u okviru programa "EU4BusinessRecovery - COVID-19 Investment Response", koji financiraju EU i Savezna Republika Njemačka, a provodi UNDP u partnerstvu s GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada.